Afbeelding

Twee kanalen vol verhalen

woensdag 15 mei 2024 20:00

Woensdag 15 mei lezing door Domien van der Meijden 

HEESWIJK-DINTHER - In de Brabantse volksmond heet de Zuid-Willemsvaart kortweg ‘De Knaal.’ Ten grondslag aan het graven van deze vaart lagen oorspronkelijk economische en militaire aspecten. In de negentiende eeuw is er in deze regio geen ander project geweest dat zoveel invloed had op de infrastructuur van Brabant. Er kwamen scheepswerven, verladers, toeleveranciers voor scheepsbenodigdheden, aanlegplaatsen, havens, havenmeesters en sluiswachters. Het is inmiddels een met de hand gegraven monument, dat nog steeds grote economische waarde heeft naast industrieel erfgoed of zelfs als maritiem cultureel landschap. 

Het kanaal onttrok een flink deel van de Brabanders aan de bittere armoede die vooral op de droge zandgronden voorkwam. De turf en kolen uit de Peel en uit Limburg konden nu makkelijk naar Den Bosch of verder richting Zuid-Holland vervoerd worden. De komst van het Máximakanaal tussen de Maas bij Den Bosch en Den Dungen, dat in 2014 openging voor de beroepsscheepvaart, bracht nieuw elan voor de Zuid-Willemsvaart. 

Domien van der Meijden, schrijver van het boek Twee kanalen vol verhalen en journalist van het Brabants Dagblad neemt ons mee in zijn verhalen, zoals hij dat ook deed als ‘historisch verteller’ tijdens boottochten door de Zuid-Willemsvaart en het Máximakanaal. 

De verhalen over ‘De Knaal’ zijn écht de moeite waard.

Aanvang 20.00 uur in de Heemkamer van de Heemkundekring, Raadhuisplein 21a Dinther. Leden gratis, niet-leden betalen € 3,-.

Locatie