Lokaal: Angst voor overlast
Lokaal: Angst voor overlast

Lokaal: Angst voor overlast

Gemeente Bernheze

Angst voor jeugd-overlast moet niet leiden tot het niet nemen van beslissingen ten behoeve van burgerparticipatie. Is angst niet een slechte raadgever? Heel jammer vind ik dus, de angstvallige en terughoudende houding van de gemeente voor het plaatsen van bankjes bij de prachtige nieuwe speeltuin in Rodenburg. En ook het verplaatsen van een vissteiger, die door burgerinitiatief was geplaatst en die nu door het gevoel van ‘jeugdoverlast’ verplaatst wordt.

Omdat (jeugd)overlast een subjectief begrip is en iedereen het op een eigen persoonlijke manier ervaart, is luisteren naar elkaar dus van groot belang voor een goede aanpak. Als je ‘hinder’ van elkaar ondervindt, probeer dat dan in eerste instantie mét jongeren zélf te bespreken. Wacht niet te lang, want communicatie vanuit frustratie verloopt meestal niet positief. Fijner is om hen te benaderen op de manier zoals je zelf ook benaderd zou willen worden: met de wil om het samen op te lossen. Als dat uiteindelijk niet lukt, kun je altijd de gemeentelijke BOA’s bellen.

Het is nu een rare tijd waarin eenzaamheid voor eenieder op de loer ligt. Juist nú is elkaar ontmoeten belangrijk. Nu gebeurt dat, genoodzaakt, meer op openbare ontmoetingsplekken. Laten we proberen om elkaar écht te zien en écht te ont-moeten. En dat kan alleen door met elkaar in gesprek te gaan en vooral door heel goed naar elkaar te luisteren. 

Gwendy Jacobs
Burgerlid MZ