Voedsel telen in ecologisch evenwicht
Voedsel telen in ecologisch evenwicht Foto: Marcel van der Steen

Voedsel telen in ecologisch evenwicht

Algemeen

NISTELRODE - Het Voedselbos Nistelrode ligt aan de Zeelandseweg, grenzend aan de Brobbelbies, middenin de Maashorst. De opa van Rick Claassen was eigenaar van de grond en plantte het bos lang geleden aan. Rick en partner Nienke Polders houden zich sinds twee jaar bezig met de omvorming van dit bos tot ecologisch Voedselbos; een rijke, voedende omgeving voor mens en dier. Rick: “De meeste bomen die hier staan zijn uitheems. Het is onze bedoeling dit uiteindelijk terug te brengen naar inheemse soorten; bomen die hier van oorsprong thuishoren. Maar dat is een proces van jaren, van generaties zelfs. We respecteren het tempo van de natuur hierin." 

Kijken
Als bioloog heeft Rick een uitgebreide kennis van alles wat groeit en bloeit, maar het allerbelangrijkste in het creeëren van een Voedselbos is kijken naar wat er gebeurt. Rick: “Zo planten we elzen en linden tussen de nieuwe aanplant, omdat deze zorgen voor een goede bodem en een gezond ecosysteem. Alles wat we aanplanten werkt met elkaar samen. En verschillende soorten fruitbomen en kruiden lokken vogels, insecten en andere dieren, die ook weer hun bijdrage in de cyclus leveren.” Nienke: “Groenten telen we in een ‘hügelbed’; een wal van rottend hout met een laag aarde en stro erop. Het hout zorgt voor voeding en vocht. Zo put je de bodem niet uit.” 

Voedsel
Het Voedselbos levert straks een scala aan eetbaars zoals vijgen, appels, peren, schijnaugurken, pruimen en perziken. Maar ook meer bijzondere vruchten als moerbei, amandel, wilde citroen, gojibessen, cranberry’s, jostabessen, vossenbessen en Japanse wijnbessen. Daarnaast ook vergeten of oude rassen zoals de jasappel, die al stamt uit de middeleeuwen. 

Activiteiten
Op het terrein staat ook het chalet waarin Rick en Nienke graag verblijven met hun samengesteld gezin van drie dochters. En dan is er nog de authentieke yurt, waarin Nienke activiteiten organiseert die mensen dichter bij hun eigen natuur brengen, en waarin zij ook holistische massages verzorgt. 

Film CC Nesterlé
Op 12 maart draait in samenwerking met Boer-in-Natuur en het Voedselbos Nistelrode de film ‘The biggest little farm’ in CC Nesterlé. Deze inspirerende film gaat over het aanleggen van een voedselbos in Californië. Op 28 maart worden om 9.30 en om 12.00 uur rondleidingen verzorgd in het Voedselbos Nistelrode en om 10.30 uur bij Boer-in-Natuur. Een bezoekje meer dan waard! Noteer alvast die datum en meld je aan. Welkom!  

Voedselbos Nistelrode, Zeelandseweg Nistelrode
Facebook: Voedselbos Nistelrode
www.voedselbosnistelrode.nl
Boer-in-Natuur, Erenakkerstraat 4 (tegenover Natuurcentrum Maashorst)
www.boer-in-natuur.nl.

 

Afbeelding
Ondernemend Bernheze 5 uur geleden Moments & More Nistelrode start met bezorgen!
Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 8 uur geleden Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:57 Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:20 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 08:30 Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 19 apr, 08:04 St. Buurtvoedselbos Bernheze