Mantelzorger in coronatijd
Mantelzorger in coronatijd

Mantelzorger in coronatijd

Heesch

VORSTENBOSCH-HEESCH-NISTELRODE - Van 1 t/m 7 juni is het de week van de jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid die bijvoorbeeld chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven. In deze tijd met corona gaat het zorgen ‘gewoon’ door, terwijl de omstandigheden er niet makkelijker op zijn geworden. Voor naasten zijn mantelzorgers, zowel jong als van oudere leeftijd, nu nog belangrijker. Daarom zijn ze wellicht extra zuinig op hun eigen gezondheid om besmetting van hun kwetsbare naaste te voorkomen.

Die mantel als teken van zorg en bescherming is natuurlijk niet nieuw. Sint Maarten (316–397) gaf aan een arme, naakte man de helft van zijn mantel. In de nacht daarop zou Martinus in een droom Christus hebben gezien, gekleed met die helft van zijn mantel. Dit was het signaal voor Martinus om een ander leven te gaan leiden. Christus had hem nodig om andere mensen nabij te zijn. Velen van ons proberen invulling te geven aan die opdracht en kunnen daarbij in deze tijd met corona best een extra steuntje in de rug en een luisterend oor gebruiken. In lichamelijk en psychisch opzicht kan mantelzorg immers veel inspanning vergen.

Wil je jouw ervaringen met mantelzorg delen? Neem dan contact op met de pastoraal werkster van parochie De Goede Herder: 0412-451215 of a.bergsma@parochiedgh.nl.