Column Erina: Verliezen
Column Erina: Verliezen

Column Erina: Verliezen

Kunst & Cultuur

Eigenlijk ben ik een voorzichtig mens. Ik was altijd mijn handen. Houd afstand en fiets meer rondjes dan ik ooit eerder deed. Om buiten te zijn, mijn medemensen te begroeten, en om de coronakilo’s een beetje in bedwang te houden.

Tijdens een van mijn tochtjes, ontdekte ik een langwerpige bak. Hij lijkt een ondergrond te hebben van leem, maar als je goed kijkt, zie je dat het kiezel is. Er staat een bankje bij, dat uitnodigt om te kijken wat er op de kiezel gebeurt.

De bak bestaat uit twee banen. Je mag ze zomaar gebruiken als je er zin in hebt. En als je de goede spullen bij je hebt. Dan mag je er met ballen gooien, van de ene naar de andere kant. Zo dicht mogelijk bij elkaar op een kluitje, waar een klein gekleurd balletje het middelpunt van zou moeten zijn.

Omdat ballen gooien een beetje gewoontjes klinkt, en vooral omdat we het gooien afkeken van de Fransen, noemen we het jeu de boules. Eigenlijk horen er ook stokoude platanen bij, alpinopetjes en een pruim tabak. En voldoende banken om er met z’n allen omheen te zitten, te kijken en de toestand van de wereld door te nemen.

Samen met mijn buurvrouw bedachten we een competitie. Gezellig op woensdagmorgen om beurten met ballen gooien op voldoende afstand. Ieder brengt zijn eigen koffie mee, koekjes worden niet gedeeld. Echt corona-proof-sportief.

Nadat we ons hadden geïnstalleerd, en besloten dat we om beurten een bal mochten gooien, kwamen twee heren kijken. Ze legden uit dat je niet om beurten een bal mag gooien. Je moet eerst liggen en daarna mag de ander. Liggen doe je bij het kleine balletje. Wie niet ligt, verliest. Behalve als je zelf een bal gooit die ligt. Dan verliest de ander en mag hij weer gooien. Als je niet kunt zien welke bal het meeste ligt, moet je meten. Liggen en meten, dat is het spel met de ballen.

Ik probeerde het te begrijpen en hield de meetlat strak tussen mijn grote en het kleine balletje. Prompt werd ik gecorrigeerd. Meten moet van het kleine balletje naar de grote! Nooit andersom. Dan krijg je geen goede uitslag, zeiden ze. Maar een afstand verandert toch niet als je hem van links naar rechts of van rechts naar links meet? Dat zag ik verkeerd, zeiden de heren beslist. Er is maar één manier waarop je meet. En anders zou je zo verliezen.