LOKAAL: Water 'vangen'
LOKAAL: Water 'vangen'

LOKAAL: Water 'vangen'

Gemeente Bernheze

Na wederom een warme zomer en een zogeheten Indian Summer in september lijkt nu toch echt de herfst te zijn aangebroken. Afgelopen weekend is er al flink wat regen gevallen en onze bodem heeft die zo ontzettend hard nodig. Maar hoe vangen we dat water nu zodat het niet het riool in stroomt, weg van onze bodem? Daarvoor moeten er klimaatbestendige maatregelen worden genomen in de publieke ruimte, maar ook in onze privé tuinen.

Als LOKAAL schreven we in ons verkiezingsprogramma dat er in Bernheze extra gelden worden vrij gemaakt voor behoud en versterken van de groene infrastructuur: zowel binnen- als buiten de bebouwde kom.

De buien van dit weekend maakten mij nieuwsgierig naar wat daar ondertussen van terecht is gekomen. Door de grote vraagstukken van de laatste tijd is het wellicht wat naar de achtergrond verdwenen.

Maar hoe leuk was het te lezen dat er wel degelijk actie is ondernomen op dit vlak. Een beetje zoekwerk levert op dat gemeente Bernheze meewerkt aan de operatie Steenbreek, en ook het waterschap heeft regelingen voor initiatiefnemers van projecten die de water- en groenstructuur verbeteren. Verder zijn er uitnodigende acties zoals korting op een regenton en staan er handige tips op een website met als onderwerp klimaatadaptatie van de provincie Noord-Brabant.

Ik ga me erin verdiepen en hopelijk doen we dat in heel Bernheze! 

Met lokale groet,
Mieke Dobbelsteen
Voorzitter Lokaal