Tips voor barbecueën en hout stoken in de zomer
Tips voor barbecueën en hout stoken in de zomer

Tips voor barbecueën en hout stoken in de zomer

Algemeen

BERNHEZE - In de zomer is barbecueën of een vuurtje stoken een geliefde bezigheid. Helaas heeft dit wel impact op de luchtkwaliteit. 

Het stoken van hout en houtskool kan gezondheidsklachten en klachten over stank veroorzaken. Zeker in dichtbebouwde gebieden. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. 

Wat kunt u als stoker doen om de overlast te beperken:
- Stook niet bij windstil of mistig weer. De rook kan dan niet goed weg en veroorzaakt smog.
- Houd rekening met je omgeving en waarschuw je buren vooraf.
- Heeft u een allesbrander? Neem dit niet letterlijk en stook geen afval.
- Veroorzaak minder rook met de Zwitserse methode. Steek blokken in de vuurkorf of terrashaard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.
- Gebruik droog hout voor de vuurkorf. Dit zorgt voor minder uitstoot en minder gezondheidsrisico’s dan het stoken van vochtig hout. Droog hout herkent u aan een loszittende schors en scheuren aan de zijkant. U kunt het ook controleren met een vochtmeter.
- Gebruik geen papier of karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
- Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. 

Meer informatie verstandig stoken vindt u op www.milieucentraalwww.stookwijzer.nu of www.rijksoverheid.nl

Afbeelding
Welzijn & Maatschappij 38 minuten geleden Het land is koud, maar de mensen zijn er heel warm
Afbeelding
Welzijn & Maatschappij 1 uur geleden Nieuw: een sfeervolle kerstreis naar Engeland
Afbeelding
Sport 3 uur geleden Competitie vissen start op zondag 28 april
Afbeelding
Sport 3 uur geleden Eclatante zege op hellas krijgt al vroeg gestalte
Afbeelding
Vitaliteit 7 uur geleden Voor iedereen die wil werken aan zijn mentale gezondheid
Afbeelding
Kunst & Cultuur 22 apr, 18:00 Wie is de slimste van Loosbroek?