Gemeente Bernheze bestrijdt eikenprocessierups
Gemeente Bernheze bestrijdt eikenprocessierups

Gemeente Bernheze bestrijdt eikenprocessierups

Algemeen

Binnenkort komen de eikenprocessierupsen weer uit hun eitjes gekropen. De dieren veroorzaken overlast en vormen een risico voor de gezondheid. Daarom is de gemeente met de preventieve bestrijding begonnen.   

We bestrijden eikenprocessierups niet overal, maar langs wegen en fietspaden zorgen we wel dat er zo min mogelijk eikenprocessierups voorkomt. 

Preventie
Inmiddels zijn we met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups begonnen. We bespuiten in de eerste ronde de helft van de 20.030 zomereiken in de gemeente met het biologische bacteriepreparaat middel Xentari. Deze stof bevat een bacterie die de rupsen doodt. Voor mensen en andere dieren is deze bacterie ongevaarlijk. Dat doen we op plekken waar vorig jaar veel meldingen over binnenkwamen. In de tweede ronde komen we langs op plekken waar we overlast verwachten. De nadruk ligt daarbij op locaties binnen de bebouwde kom waar veel mensen zijn of passeren en/of waar kwetsbare groenen zijn en langs doorgaande fiets- en wandelroutes. Het gaat hier niet om recreatieve routes, maar routes voor woon-werkverkeer. Langs zandwegen (zonder woningen) en in de bossen bestrijden we niet.

Omdat het middel ook andere rupsen doodt, moeten we het middel zorgvuldig toepassen. Op plaatsen waar beschermde vlindersoorten voorkomen mogen we niet spuiten. We houden daarvoor de informatie van de Vlinderstichting aan. We bespuiten de bomen ook het liefst als er weinig (fiets)verkeer onderweg is, omdat de bomen na het spuiten soms wat na kunnen druppen. Ook moet het windstil zijn. Omdat dit vaak in de avonduren, in de nacht en vroeg in de ochtend het geval is, kan het zijn dat we buiten de normale werktijden langs komen rijden.

Wegzuigen van de rupsen
Mochten er rupsen zijn die deze behandeling overleven, of mochten we locaties gemist hebben, dan zuigen we nesten die later alsnog ontdekt worden weg. Dat doen we alleen bij bomen die bij de gemeente in beheer zijn en langs wegen met veel verkeer. In bossen en aan zandwegen worden eikenprocessierupsen dus niet verwijderd. Ook moeten nesten van eikenprocessierupsen bereikbaar zijn voor de zuigwagen. Nesten die te hoog hangen of te ver van de weg kunnen we niet verwijderen. 

Biodiversiteit
We zetten ons voor de langere termijn in voor biodiversiteit, door de omgeving van eikenbomen geschikt te maken voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Op korte termijn is hiervan helaas nog geen resultaat te verwachten.

Meer informatie over de bestrijding en over wat u zelf kunt doen vindt u op www.bernheze.org (zoekterm: eikenprocessierups).
Meer informatie over de rups en de gezondheidsrisico’s staat op www.oakie.info.