Boek Martijn Pijnenburg genomineerd voor de Ithakaprijs
Boek Martijn Pijnenburg genomineerd voor de Ithakaprijs

Boek Martijn Pijnenburg genomineerd voor de Ithakaprijs

Heeswijk-Dinther

HEESWIJK-DINTHER - Martijn Pijnenburg is met zijn boek Rijke baronnen en bezitloze paters genomineerd voor de Ithakaprijs. Het boek is een uitgave van Berne Media I Uitgeverij abdij van Berne. De prijs wordt op dinsdag 27 oktober uitgereikt door Paul Schnabel in Haastrecht. 

De Ithakaprijs en het Ithakastipendium is een initiatief van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL). Het is de belangrijkste Nederlandse prijs voor verbindend onderzoek naar of journalistieke producties rond kastelen, historische buitenplaatsen of landgoederen. Aan de prijs en het stipendium is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden. 

In Rijke baronnen en bezitloze paters laat Martijn Pijnenburg de rijke 375-jaar oude geschiedenis van het landgoed De Essenburgh en zijn markante bewoners zien. Voor het eerst wordt de unieke geschiedenis van de norbertijnenpriorij uitgebreid belicht. 

Op 11 juli 1950, het hoogfeest van St. Norbertus, stichter van de norbertijnenorde, maakte de abt van Berne de namen bekend van twintig medebroeders die hij had benoemd voor een nieuwe stichting. Zij verhuisden van het Brabantse land naar De Essenburgh in Hierden, midden op de orthodox-protestantse Veluwe.  

Opmerkelijk aan Pijnenburgs boek ten slotte is de vergeten geschiedenis die hij belicht van de bezettingsjaren 1940-1945.  

Boekgegevens 
Rijke baronnen en bezitloze paters. 375 jaar landgoed De Essenburgh. 
274 pagina’s | gebonden & geïllustreerd | ISBN: 9789089723826 | Prijs € 29,95 
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne 

Je vindt het boek op: bit.ly/2RnKP4G