Koken, kunst en integratie: een beproefd recept
Koken, kunst en integratie: een beproefd recept

Koken, kunst en integratie: een beproefd recept

Gemeentenieuws

VEGHEL – Het moest een feestjaar worden, want in 2020 bestaat Tinks 20 jaar. Maar in een jaar dat getekend zou worden door het voorheen nog onbekende corona, bleek niet veel te vieren. De grootse plannen waarmee ze dit jubileum wilden bejubelen, konden geen doorgang vinden. De grootse ambities van deze bijzondere kookwinkel annex kunstatelier gaan echter onverminderd door. 

Bijzondere behoefte
Gelukkig maar, want Tinks is ontstaan vanuit een bijzondere behoefte. Het kloppend hart van deze unieke kookwinkel is namelijk het atelier, waarin dagbesteding voor personen met niet-aangeboren hersenletsel of met een meervoudige beperking wordt aangeboden. “Deze mensen willen graag écht werk doen”, legt begeleidster Juliënne van de Ven-Putmans uit, “en dat wordt jammer genoeg te weinig gefaciliteerd.” Als onderdeel van Stichting SWZ maakt Tinks dit mogelijk in de vorm van arbeidsmatige activiteiten: in een onbedwongen sfeer – met echte werkervaring, maar zonder de werkdruk – wordt allerhande creatief handwerk vervaardigd. 

Gerenommeerde merken
Tegelijkertijd is de winkel van Kook Kunst Tinks, dat bolstaat van de gerenommeerde merken, een ware snoepwinkel voor iedere keukenfanaat. Voor wie op zoek is naar dat éne specifieke kaasmesje, een leistenen étagère of een professionele zestrasp – alles kun je er vinden. Niet voor niets komen klanten van heinde en verre om alle bijzondere items te ontdekken. Dat moet ook wel trouwens, want een webshop hebben ze niet. En dat is niet zonder reden. 

Integratie pur sang
“Winkelen bij Tinks is een beleving, waarbij de klant wordt voorzien van het beste advies. Dat kun je op het internet gewoon niet bieden”, legt bedrijfsleidster Alma Schuur bevlogen uit. “En onze cliënten helpen ontzettend graag mee. Ze stralen van trots als ze meer kunnen vertellen over iets wat zij zelf hebben gemaakt. Dat is integratie pur sang; dat is de grote meerwaarde. Onze producten gaan de hele wereld over, en de verhalen van onze cliënten reizen op die manier mee.” 

Proeffabriek
Sinds vijf jaar huist Kook Kunst Tinks in de Proeffabriek – de ‘food court’ van de Veghelse Noordkade. “Er vindt hier zoveel kruisbestuiving plaats tussen de ondernemers, zo zou het overal moeten zijn”, vertelt Alma. Ook voor de cliënten is het een hele fijne plek. “Er gebeurt van alles in dit pand, van food festivals tot fotoshoots”, ligt Juliënne toe. “Onze cliënten krijgen daar veel van mee, dat zijn hele belevenissen, waardoor ze midden in de maatschappij staan.” Ze overdrijft niet, want de aandacht van de harde werkers wordt getrokken door een groepje soldaten dat zich langs de balustrade van de industrieel gehouden voormalige veevoerfabriek beweegt. 

Kerst- en kraampakketten
Ook bedrijven kunnen bij het atelier terecht voor unieke personeels- en relatiegeschenken. Zo worden er onder meer kaarsen gemaakt, hout gebrand, kraampakketten samengesteld en logo’s op producten gedrukt. “Er is heel veel mogelijk. Zeshonderd handgemaakte broodmandjes gingen vorig jaar nog de deur uit, terwijl de kantoren van VDL al langere tijd gesierd worden door onze kunst”, schetst Alma gedeeltelijk de mogelijkheden. 

Exclusief
Zowel voor de particuliere kookkunstenaar als het bedrijf met een gevoel voor maatschappelijke betrokkenheid, kan dus terecht voor de mooiste producten. Exclusief verkrijgbaar bij KookKunstTinks, op de Noordkade in Veghel. Kom eens langs, maak een praatje met de cliënten en verwonder je over het wisselende aanbod!

Koken, kunst en integratie: een beproefd recept