SP: Verontrusting over sluiting Oosterpoort Heesch
SP: Verontrusting over sluiting Oosterpoort Heesch

SP: Verontrusting over sluiting Oosterpoort Heesch

Gemeente Bernheze

Onlangs vernam de SP Bernheze de sluiting van acht residentiële plaatsen (bedden) bij jeugdzorginstelling Oosterpoort in Heesch. De verontrusting hierover is groot. De noodzakelijke zorg en hulp aan onze jeugd staat ernstig onder druk. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Jongeren die nergens meer terecht kunnen en een zwervend bestaan gaan leiden. In de grote steden al de dagelijkse werkelijkheid. Straks ook in deze regio? 

Zorgen om jeugdzorg
Vanaf 2015 is ook Bernheze geconfronteerd met de decentralisatie van de jeugdzorg. Met daarbij een forse bezuiniging voor de organisaties die de jeugdzorg uitvoeren. De korting op specialistische jeugdzorg was in 2015 15,4% en in 2016 10,6%. Als gevolg van deze kortingen zijn in de regio veel voorzieningen voor specialistische jeugdzorg afgebouwd en verdwenen. De voorziening in de Bachlaan te Heesch is de laatste in die rij van sluitingen. Maar zijn er dan minder problemen met jeugdigen? Neen, in tegendeel. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 8 jongeren enige vorm van zorg/hulp nodig heeft! Voor ouders en jongeren moet de zorg goed geregeld zijn. Zodat zij hulp en begeleiding kunnen krijgen bij

problemen in de thuissituatie. Daarnaast is er het van groot belang dat er voorzieningen in stand blijven. Dit voor de opvang van jongeren met acute problemen en die tijdelijk dringende hulp nodig hebben. Maar als plekken noodgedwongen verdwijnen, terwijl de vraag toeneemt dan loopt het spaak. De gevolgen van tekort aan capaciteit worden door deze sluiting nog meer en pijnlijk duidelijk. Het falende beleid uit Den Haag treft onze jeugd in het hart. 

Jan Prinsen
SP Maatschappelijke Zaken

 

Afbeelding
Kunst & Cultuur 16 uur geleden Wie is de slimste van Loosbroek?
Afbeelding
Welzijn & Maatschappij 17 uur geleden Zonnebloem Nistelrode maakt kennis met de muziek-bingo
Afbeelding
Sport 18 uur geleden Kampers scoort wereldgoal voor voetballeskrijgend Sportclub Loosbroek
Afbeelding
Kunst & Cultuur 18 uur geleden Trouwdag voor Bart en Kim met het Sint Willebrordusgilde Heeswijk
Afbeelding
Sport 22 uur geleden Dertien keer Nederlands kampioen voor Dance Team Nistelrode
Afbeelding
Natuur & Dieren 23 uur geleden Kom woensdag 1 mei lekker naar de boerderij!