Het land van de Kelten
Het land van de Kelten

Het land van de Kelten

Welzijn & Maatschappij

NISTELRODE - Op woensdag 2 oktober 2019 organiseert HKK Nistelvorst een lezing welke gegeven zal worden door Ton Cruijsen uit Reek. Eenlezing over de natuur en vooral de cultuur van Ierland.

Rond 200 jaar v??r Christus arriveren de eerste Kelten in Ierland. Honderden jaren kunnen zij onbekommerd hun omgeving inrichten volgens hun tradities en wensen. Zelfs heden ten dage herkent men in de Ierse cultuur een groot aantal elementen van Keltische oorsprong ondanks alle vermengingen die later met andere volkeren hebben plaats gevonden.

Het Christendom dat Ierland in de vijfde eeuw bereikt, vormt geen bedreiging voor de Keltische cultuur; integendeel, het leidt tot een versterking hiervan. De Vikingen doen het land in de negende en daaropvolgende eeuwen aan. Ze stichten de eerste stadjes aan de kusten en plunderen het binnenland. De Anglo-Normandiërs vielen rond de dertiende eeuw het land binnen. De belangstelling van Engeland voor het kleine buurlandje is tot aan de zestiende eeuw nooit erg groot geweest. Als het huis van Tudor aan de macht komt gaat de deur tussen Ierland en Engeland wagenwijd open. Ierland wordt gezien als een de achterdeur van Engeland en als de Engelsen baas in eigen land willen blijven, moet men voorkomen dat buitenlandse mogendheden via deze weg het land kunnen binnen vallen. Het ligt voor de hand dat het landschap hier de invloeden van ondervindt. Dublin krijgt imposante gebouwen en op het platte land verschijnen statige boerderijen, herenhuizen en kastelen. Ondanks dat leeft de massa van de bevolking onder erbarmelijke omstandigheden en is voor haar dagelijks levensonderhoud afhankelijk van de aardappel. Dit leidt halverwege de negentiende eeuw tot de Grote Hongersnood. Eén miljoen mensen sterft aan ondervoeding en infecties. Miljoenen anderen emigreren naar Noord-Amerika.

De Grote Hongersnood is ook de aanzet tot hernieuwd verzet. Stapje voor stapje weet het eiland zijn onafhankelijkheid terug te krijgen. Alleen in het noordoostelijke gedeelte blijft de gespletenheid tussen de katholieke Ieren en de afstammelingen van de protestante kolonisten zichtbaar. In 1973 sluit de Ierse Republiek zich aan bij de E.E.G. De Kelten zijn ‘moderne Kelten’ geworden.   

Ook niet leden zijn van harte welkom op deze avond, zij betalen € 3,00 inclusief een kop koffie/thee. De avond vindt plaats in de heemkamer van HKK de Nistelvorst, Maxend 3 te Nistelrode, aanvang 20.00 uur.

 

 

Afbeelding
Vitaliteit 3 minuten geleden Voor iedereen die wil werken aan zijn mentale gezondheid
Afbeelding
Kunst & Cultuur 18 uur geleden Wie is de slimste van Loosbroek?
Afbeelding
Welzijn & Maatschappij 19 uur geleden Zonnebloem Nistelrode maakt kennis met de muziek-bingo
Afbeelding
Sport 20 uur geleden Kampers scoort wereldgoal voor voetballeskrijgend Sportclub Loosbroek
Afbeelding
Kunst & Cultuur 20 uur geleden Trouwdag voor Bart en Kim met het Sint Willebrordusgilde Heeswijk
Afbeelding
Sport gisteren Dertien keer Nederlands kampioen voor Dance Team Nistelrode