Afgelasten kermis als gevolg van corona grootste financiële tegenvaller voor Bernheze.
Afgelasten kermis als gevolg van corona grootste financiële tegenvaller voor Bernheze.

Afgelasten kermis als gevolg van corona grootste financiële tegenvaller voor Bernheze.

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Tijdens het persgesprek dat deze middag online plaatsvond, berichtte Rein van Moorselaar ons over de stand van zaken over het realiseren van integrale toegang in het sociale domein. Daarover zijn afgelopen dinsdag een aantal technische besluiten genomen, zoals interne aanpassingen omtrent de privacy regeling. Daar merken de inwoners niets van. Eerder is al een convenant gesloten met ONS welzijn en de gemeente Meijerijstad, zij zijn samen met de gemeente Bernheze uitvoerende partijen in. Het loket zal bekendstaan onder de naam Wegwijzer Bernheze.

Wethouder Rien Wijdeven lichtte een en ander toe over de financiële consequenties van corona.

Zoals eerder door de gemeente gecommuniceerd, waren betalingstermijnen van de gemeente in verband met corona aanvankelijk opgerekt naar 90 dagen. Inmiddels is dat teruggebracht naar 60 dagen en zal nog teruggebracht worden naar 30 dagen. Wel blijft de gemeente openstaan voor betalingsregelingen. De ervaring is dat het betalingsgedrag van bedrijven en burgers nog steeds goed gaat.

Van de Tozo-regeling is, vooral in de eerste termijn, goed gebruik gemaakt. Het aantal aanvragen is inmiddels fors afgenomen. Met name zzp’ers hebben op dit moment nog aanvragen ingediend. Indienen is nog mogelijk tot volgend jaar juni.

De gemeente maakt veel extra kosten als gevolg van de coronacrisis. Zij krijgt daarvoor weliswaar compensatie vanuit het Rijk, maar per saldo kost dat de gemeente tot op heden alsnog grofweg een ton. Dit zit hem er met name in dat de kermis niet is doorgegaan. Daardoor liep de gemeente de niet-geïnde pachtgelden mis. Dat is de grootste tegenvaller voor Bernheze op dit moment.

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 19 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 20 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 22 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 23 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 23 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 23 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze