Column Erina: 775 kilometer
Column Erina: 775 kilometer

Column Erina: 775 kilometer

Kunst & Cultuur

Mijn kantoor bevindt zich aan de keukentafel. Elke ochtend pak ik mijn laptop. Om verder niemand te storen, zet ik daarbij een koptelefoon op mijn hoofd. Om een uur of tien heb ik een pauze van tien minuten – als ik geluk heb. Net genoeg om naar het toilet te rennen en een nieuwe koffie uit mijn apparaat te laten lopen. 

Elke dag neem ik me voor om morgen tussen de middag een blokje om te lopen. Een simpel wandelingetje van de straat uit, rechtsaf, aan het einde weer rechtsaf en bij de laatste bocht heb ik mijn huis dan alweer in het zicht. Ik woon in een leuke wijk. Echt. Maar van de gedachte om elke dag datzelfde blokje te moeten lopen, word ik niet blij. Daarom regent het altijd tussen de middag. Of het dreigt te gaan regenen. En als het mooi weer is, is mijn lunchpauze om vóórdat ik me herinner dat een wandelingetje op het menu staat. 

Toch schijnt het belangrijk te zijn om zoveel mogelijk vitamineD in je lijf te krijgen. Niet in pilletjes, maar door buiten te zijn. “Een lunchwandeling doen”, noemt mijn baas dat. Hij vindt het belangrijk dat we in beweging blijven. Hoe vaak heb ik al gezegd dat ik liever fiets! Hij hoort het niet. Gelukkig vind ik veel begrip bij collega’s. Sommigen hebben een zolder waar ze een eigen kantoortje hebben ingericht. Ik ken er één die er zelfs een koffiezetter heeft staan. Als hij aan het woord komt, verschijnt het altijd in beeld. Hij zegt er niets over, maar als hij uit beeld is, doen wij dat des te meer. 

Intussen begint mijn baas zich zorgen te maken. Hij vindt dat we écht iets moeten doen. Gisteren dwong hij ons een app op onze telefoon te zetten. “Voor de teamgeest” noemde hij het. De app registreert geen coroontjes, maar kilometers. Elke kilometer die ik loop, slaat hij op. We kunnen van elkaar zien hoever we zijn, omdat het ding doet alsof we samen aan één grote wandeling zijn begonnen. De race om de kilometers is begonnen. Ik heb er al drie. Maar uiteindelijk, na zo’n 775 stuks, zal hij melden dat ik ben aangekomen. In Santiago de Compostella.