Afbeelding

ONS Bernheze: burgerparticipatie

Gemeentenieuws

Voor ONS Bernheze is participatie geen doel op zich. Het versterken van de democratische besluitvorming in onze gemeente is dat wel. Inwonerbetrokkenheid blijft een uitdaging. Inwoners missen soms een open en begripvolle houding van de gemeente en voelen zich dan niet serieus genomen.

Het vragen van ondersteuning mag geen speurtocht zijn. Wij hebben als gemeenschap de gemeente Bernheze om zaken op te lossen vanuit voldoende expertise en een dienende grondhouding. ONS Bernheze opteert derhalve voor het één-loketprincipe, met openingstijden op alle werkdagen van 9.00 tot 19.00 uur. De onderliggende gedachte is dat bereikbaarheid van de gemeente zo optimaal mogelijk geregeld moet worden. Voor inwoners is het van belang dat de gemeente aanspreekbaar is op inhoud en besluiten, op de manier waarop besluiten tot stand komen en de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan besluiten.

Het spreekt voor zich dat ONS Bernheze een verklaard voorstander is van het instellen van een werkgroep met de volgende opdracht: Het vergroten van de steun en de betrokkenheid van de inwoner van Bernheze door serieus te luisteren, betrokkenheid te tonen en duidelijk te zijn waar inwoners wel of geen invloed op hebben binnen de juiste sfeer en dynamiek.

Daarnaast wil ONS Bernheze referenda over voorstellen die een grote invloed kunnen hebben op het leven van de inwoners. Onderdeel daarvan is in ieder geval het goed informeren voor de meningsvorming.
Voor ONS Bernheze is een sociale samenleving waarin de gemeente er is voor de inwoner en bedrijven van groot belang. Inwoners en bedrijven vormen de sociale gemeenschap en de gemeente verbindt.

Tom van Kleef, burgerlid Bestuur en Strategie en werkgroep democratische kwaliteit