Afbeelding

Lintjesregen Vorstenbosch gemeente Bernheze 2024

Gemeentenieuws

Vrijdag 26 april vindt de jaarlijkse lintjesregen plaats. Veertien inwoners van de gemeente Bernheze worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één inwoner tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Mark de Man overhandigt hen deze Koninklijke onderscheidingen. 

Mari van de Ven uit Vorstenbosch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van der Ven zet zich al lange tijd in voor vele maatschappelijke activiteiten binnen de gemeenschap van Vorstenbosch. Zo was hij in het verleden actief voor Jong Nederland, Muziekvereniging De Notenkraker en de Dorpsraad Vorstenbosch. Mede door de inzet van Decorandus kwam het Dorps Ontwikkelingsplan tot stand en zijn veel zaken gerealiseerd. Tegenwoordig is Decorandus ruim 15 jaar voorzitter van MFA De Stuik in Vorstenbosch.
Dit verder uitgezoomd komen we op onderstaande informatie:

Zijn grote hobby is klussen in huis maar ook tuinieren is zijn ding. Niets blijft er liggen behalve de was, daar blijft hij vanaf. Mari is heel handig en creatief.

Ook zijn kinderen weten dat en daar is hij dan ook vaak te vinden voor de kleinere reparaties/schilderwerken. Voor zijn verjaardag krijgt hij dan ook standaard een bon van de Gamma.

Zijn creativiteit komt ook naar voren bij het oppassen van zijnkleinkinderen.Mari bedenkt ieder keer weer een leuke, originele activiteit van speurtochten tot knikkerbanen, kabelbanen, poppenkasten, et cetera. Mari is een superlieve opa voor zijn kleinkinderen Fem, Lot, Vie, Faas en Kee. Mari vindt het leuk om ze voor de gek te houden met zijn grapjes door te zeggen dat ie maar 1 diploma heeft, zijn fietsbeldiploma.

Niet alleen is hij trots op zijn kleinkinderen maar ook op zijn eigen kinderen met de partners: Tom, Marloes en Bart en Linda en Erik. En niet te vergeten op Gonnie met wie Mari al bijna 44 jaar getrouwd is.

Naast al deze leuke activiteiten heeft Mari zich verder voor meer dan 100% ingezet voor diverse Vorstenbossche verenigingen.

Jong Nederland
Vanaf 1971 was Mari eerst als leider en daarna als bestuurslid en voorzitter voor Jong Nederland actief. Hij was de spil van de organisatie van Jong Nederland. Onder zijn bezielende leiding is het ledenaantal fors gegroeid. Hij was een van de drijvende krachten voor het tot stand komen van een nieuwe blokhut in 1982.

Medezeggenschapsraad lagere school
Toen zijn kinderen daar op school zaten is Mari actief geweest in de MR van de school.

Muziekvereniging de Notenkrakers
Mari heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt als penningmeester van deze vereniging vanaf 1989 tot 1999. Als penningmeester vervulde Mari een belangrijke rol in de organisatie van deze vereniging. Met name de organisatie en voorbereiding van activiteiten, concoursen en optredens. In de verslaglegging was Mari zeer accuraat, zeer gewaardeerd door de vereniging.

Dorpsraad
Mari is vanaf 2007 t/m 2022 eerst bestuurslid en later vicevoorzitter geweest van de Dorpsraad Vorstenbosch. In 2009 is het IDOP (Integraal DorpsOntwikkelingsPlan) opgesteld. Alles wat hier in stond is mede door de inzet van Mari uitgerold en gerealiseerd. Vanaf het begin is Mari druk bezig geweest om de nieuwe gymzaal te realiseren met een verbindingszaal en huiskamer vast aan de Stuik. In 2019 was is het dan zover. De Stuik was een nieuwe Multifunctionele accommodatie geworden voor jong en oud. Mari heeft ontzettend veel energie gestoken in de diverse vergaderingen met de gemeente, projectgroepen en aanwonenden. Dit waren wel eens lastige gesprekken. Mari bracht dit, met het nodige masseren, altijd tot een goed einde.

De Stuik
Mari is al vanaf 2008 de voorzitter van het gemeenschapshuis de Stuik. Vanaf het begin heeft Mari zich ingespannen om de gymzaal vast aan de Stuik te krijgen en niet te realiseren op een andere locatie. Daarnaast wordt hij gezien als de grote animator in het bestuur en heeft telkens nieuwe ideeën hoe het beter kan voor de Vorstenbossche gemeenschap.

Mari heeft zich ook een tiental jaren ingezet in de commissie Centrale CarnavalsViering Vorstenbosch (CCVV). Een gezamenlijk initiatief om met het gehele dorp carnaval te laten vieren samen met de Carnavalsvereniging, de plaatselijke horeca en de Stuik.

Verder was Mari 15 jaar voorzitter van de evenementencommissie van de Stuik. Deze organiseerde o.a. de Kerstmarkt, filmavonden, hobbytentoonstellingen. Jaarlijks is er ook en overleg met alle gebruikers zowel gezamenlijk en als er bespreekpunten waren ook individueel.
Mari heeft als voorzitter een hele belangrijke bijdrage geleverd om de leefbaarheid in Vorstenbosch verder uit te bouwen. Op dit moment maken ongeveer 20 verenigingen gebruik van de Stuik.

Mari van de Ven uit Vorstenbosch