Mart Jenneskens
Mart Jenneskens

ONS Bernheze: de Lente! Je wordt er vrolijk van!

Gemeentenieuws

Als je op een zonnige middag gaat fietsen door het mooie Bernhezer landschap met bloeiende bomen en kruiden, word je vanzelf vrolijk. Ik fiets op woensdagmiddag met leeftijdgenoten van de plaatselijke KBO. Je hebt het dan over van alles en nog wat, ook over het politieke landschap. En daar word je dan weer niet vrolijk van...

Optimistisch zoek je naar mogelijkheden om dit op te lossen. Zo las ik dat enkele enthousiaste burgers een verkennende politieke cursus hebben gevolgd. Nieuwe inzichten en nieuwe inbreng om op plaatselijk niveau te werken aan allerlei vraagstukken. Enkele weken daarvoor heb ik meegedaan aan de interactieve presentatie van de Bernhezer Omgevingsvisie. Als je al die mooie en vooruitziende visies ziet en ook met andere belangstellenden bespreekt, stemt je dat ook weer vrolijk! 

Maar je ziet veel water op de landerijen. Je weet dat het Waterschap al eerder gemeld heeft dat we een tekort aan grondwater hebben. Wij (burgers, boeren en bedrijven) halen teveel water naar boven voor allerlei gebruik. Ook heeft het Waterschap gemeld dat het grondwater in Bernheze op veel plaatsen niet meer geschikt is om te gebruiken als drinkwater. De oorzaak is de langjarige (meer dan 20 jaar) verspreiding van meststoffen op de landerijen die niet zijn opgenomen door daar groeiende voedselproducten. De Europese mestregels waren jarenlang niet van toepassing voor Nederlandse boeren.

Dat brengt mij tot een uitnodiging aan al die politiek geïnteresseerde mensen; Sla de handen in elkaar en werk aan serieuze oplossingen van de vele maatschappelijke problemen!

Mart Jenneskens, burgercommissielid Ruimtelijke Zaken