Afbeelding

Progressief Bernheze: daar word je hard van!

Gemeentenieuws

Tijdens mijn jeugd heb ik deze uitspraak vaak gehoord. Het was een hele normale uitspraak; door schade en schande werd je wijs. Nu heb ik zelf een dochter en ik mijd deze uitspraak. Want leren en opgroeien doe je wat mij betreft het beste in een veilige omgeving, niet op de harde manier. 

We leren steeds meer bij over de ontwikkelingen van kinderen en over wat voor een levenslange invloed je opvoeding op je kan hebben. Desalniettemin is er een grote groep jongeren die jeugdzorg nodig heeft omdat ze bijvoorbeeld niet in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Maar jeugdzorg kampt met bezuinigingen en personeelstekorten. Om jeugdzorgorganisaties toekomstbestendig te maken, wordt er gewerkt aan een hervormingsagenda en daarover zijn de verwachtingen hoog. Zo wordt er in de kadernota van onze eigen gemeente geschreven dat men verwacht dat de hoge kosten voor jeugdhulp op termijn weer zullen verlagen, als gevolg van deze hervormingsagenda. 

Daarnaast zijn er plannen om een eigen bijdrage voor jeugdzorg te gaan introduceren. Dit zou de bezuinigingen van € 500.000.000,- op de jeugdzorg (deels) moeten compenseren. Jeugdzorg is tegen het invoeren van een eigen bijdrage en waarschuwt dat mensen hierdoor zorg zullen mijden. Dit baart Progressief Bernheze grote zorgen. Wat ons betreft mag er niemand buiten de boot vallen, zeker kwetsbare jongeren niet! 

Binnenkort staat het Regionaal Beleidsprogramma Jeugdhulp op de agenda van de gemeenteraad. Wij zullen ons er in de uitvoering van dit programma hard voor maken dat jeugdzorg voor iedereen toegankelijk blijft! 

Reageren? Reactie@progressiefbernheze.nl

Kelly Baarslag, commissielid Progressief Bernheze