Fabels en feiten over de geneeskracht van kruiden

Heemkamer Nistelrode

Op woensdag 20 maart organiseert HKK Nistelvorst een lezing welke gegeven zal worden door Hans van den Broek uit Deurne, gepensioneerd radioloog van het Elkerliekziekenhuis in Helmond. Al jaren doet hij onderzoek naar de geschiedenis van de geneeskunde. Deze avond vertelt hij over fabels en feiten bij het geneeskundig gebruik van planten. Dus zowel over de verzinsels als over de echte werking van veel gebruikte planten. 

Wist je dat menig kindersnoepje ontleend is aan een medisch plantaardig recept? En dat veel alcoholhoudende drankjes oorspronkelijk als geneesmiddel gebruikt werden in  kloosters? Of dat de zogenaamde heksenzalven echt wel effect hadden op je gedrag?

Na deze lezing snap je dan ook waarom heksen op een bezemsteel rondvlogen. Veel ‘geneeskrachtige’ planten hebben een bittere smaak. Ook daar is het nodige over te vertellen. Verder krijg je een idee over het effect dat men toeschreef aan de geur en kleur van planten. Natuurlijk is ook de manier waarop planten en hun producten gebruikt werden behoorlijk veranderd: wie loopt er nog met een bosje kruiden op zijn kin rond bij hoofdpijn? Een paracetamolletje is handiger en werkt beter. Wist u trouwens dat de kruidenzoekers in opdracht van apothekers de bossen en velden afstruinden?

Voor wie eens anders tegen ‘nuttige’ planten aan wil kijken een echte eye-opener. Hans zal je wetenswaardigheden vertellen die je niet kent en die tot veel gespreksstof zullen leiden

Ook niet leden zijn van harte welkom op deze avond, zij betalen € 3,00 inclusief een kop koffie/thee. De avond vindt plaats in de heemkamer van HKK de Nistelvorst, Maxend 3 te Nistelrode, aanvang 20.00 uur.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl