Informatiebijeenkomst: asbestverwijdering voor agrariërs

CC De Pas Heesch

Agrarische bedrijfslocaties 

Veel vragen
Op oude(re) stallen en gebouwen liggen vaak asbestdaken. Volgens nieuwe wetgeving moeten alle asbestdaken voor 1 januari 2025 zijn verwijderd en/of vervangen. De eigenaren van een agrarisch bedrijf of gebouw met een groot asbestdak staan daarmee voor hoge kosten. Het is raadzaam om van tevoren goed na te denken over wat ze precies willen en eerst een aantal vragen te beantwoorden. Zoals: Ga ik er een nieuw dak opleggen of ga ik de stal of het gebouw slopen en bouw ik er een moderner gebouw voor terug? Ga ik dan door met waar ik nu mee bezig ben, of ga ik het gebouw gebruiken voor iets anders? Zou het voor mij gunstig zijn om zonnepanelen op het dak te leggen? Of juist: Zal ik de stal of het gebouw helemaal niet vervangen, maar alleen slopen, want ‘opgeruimd staat netjes’? 

Ondersteuning bij keuzes
Het aanpakken van een asbestdak is hét uitgelezen moment voor agrariërs en andere ondernemers om na te denken over of en hoe ze verder willen gaan met hun bedrijf. De gemeente en de provincie willen ondernemers helpen bij deze besluitvorming.

De provincie heeft daarvoor een regeling in het leven geroepen, VAB impuls (Vrijgekomen of Vrijkomende Agrarische Bedrijfslocaties). Via deze regeling krijgt de agrarisch ondernemer die overweegt om iets anders te gaan doen met zijn bedrijf de kans om met onafhankelijke deskundigen om de tafel te gaan zitten. Zij hebben expertise en kunnen samen met de ondernemer kijken naar wat mogelijk is en wat voor hem het beste zou kunnen zijn. De ondernemer neemt daar later zelf een beslissing over. Daarna komt hij wellicht bij de gemeente terecht om na te gaan wat er van zijn plannen uitgevoerd kan worden en om daar afspraken over te maken. 

Informatiebijeenkomst
Op 17 april om 19.30 uur vindt in CC de Pas in Heesch een informatiebijeenkomst plaats over asbestverwijdering voor agrariërs, voormalige agrariërs en alle andere ondernemers van Bernheze. Zij krijgen dan algemene informatie en informatie over persoonlijke ondersteuning, onder andere via VAB Impuls. Peer Verkuijlen, oud-wethouder van Bernheze, heeft van de provincie de opdracht om het VAB-verhaal te coördineren.  

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl