Eerbetoon in Vorstenbosch aan oorlogsheld uit Australië

VORSTENBOSCH - Op 20 september 1944 zagen mijn broer en ik een Engels vliegtuig, met daarin acht bemanningsleden, neerstorten. Drie van de bemanningsleden konden zich redden met een parachute, de vijf andere, waaronder de 21 jarige piloot Maurice McHugh uit Australië, stierven een heldendood.

September 2014, inmiddels 70 jaar later, kwam Peter McHugh uit Australië naar Vorstenbosch en was op zoek naar de plaats waar het vliegtuig met daarin zijn oom was neergestort. Ook zocht en vond hij de twee jongens, mijn broer en mij, die het vliegtuig van nabij hadden zien neerstorten. Hij bracht vanuit Australië een heel mooi plaquette mee met daarop de namen van de gehele bemanning.

Op 20 september 2015 konden wij met hulp van de gemeente,de buurt, vrijwilligers en sponsoren, ook vanuit Australië, een bijzonder monument met daarin verwerkt de plaquette onthullen. Vandaag  9 juli 2018 , op de 95 ste verjaardag van Officier Piloot Maurice McHugh een foto van hem tussen de klaprozen in onze tuin, met op de achtergrond  de molen die ik als eerbetoon aan hem in de rouwstand heb gezet.

Met vriendelijke groeten  uit Vorstenbosch

Jan Smolenaers

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl