Sophia SnuffelVrijwilliger

BERNHEZE - Heb jij een sociale, gehoorzame en kindvriendelijke hond en lijkt het je leuk om voor de klas te staan? Dan is het werk als vrijwilliger voor het Sophia SnuffelCollege wellicht iets voor jou! Samen met je hond bezoek je de laagste groepen van basisscholen bij jou in de buurt, om kinderen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. Op die manier kan het aantal hondenbeten bij kinderen beperkt worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Het Sophia SnuffelCollege is een project van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. 

Over de organisatie:
Mensen en dieren leven al duizenden jaren samen. Vaak omdat dieren een rol vervullen in het levensonderhoud van mensen, maar ook omdat zij gezelschap en plezier geven. Honden, katten, konijnen, cavia’s en paarden zijn voorbeelden van dieren die zo zijn aangepast aan een leven met mensen, dat zij in of rondom huis gehouden kunnen worden. Deze dieren werden in de loop van de tijd steeds afhankelijker van de mens. 

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend in een beschaafd land als Nederland. Maar de realiteit ziet er vaak heel anders uit. Eenzaamheid, ondermaatse huisvesting, verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging of te weinig aandacht veroorzaken problemen die zich uiten in afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat, waar ze ziek worden en honger lijden. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Of ze worden enkel gebruikt voor commerciële doeleinden, waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met hun belangen. 

Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Hierin is zij in Nederland uniek. De strategie van de Sophia-Vereeniging is gericht op de aanpak van de zogenaamde Vijf O's: Onwetendheid, Onnadenkendheid, Onvermogen, Onverschilligheid en Onwil, die een verkeerde omgang met huisdieren veroorzaken. 

Korte omschrijving werkzaamheden:
Het Sophia SnuffelCollege bestaat uit drie wekelijkse lessen van 30 tot 45 minuten. In de eerste les laat je de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt je hond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs leg je de belangrijkste regels voor de omgang met honden uit. Daarbij laat je de kinderen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop krijgt iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders. 

Gevraagd wordt:
Wat verwachten we van jou?

  • Je kan goed omgaan met kinderen en hebt hier plezier in;
  • Je hebt gedegen kennis van hondengedrag;
  • Je bent minimaal 9 dagdelen per jaar beschikbaar tijdens schooluren;
  • Je bent representatief voor de vereniging en staat achter onze doelen;
  • Je beschikt over eigen vervoer om met de hond scholen te bezoeken;
  • Je bent bereid zelf scholen te benaderen in jouw omgeving. 

Wat verwachten we van jouw hond?

  • Hij is minimaal 18 maanden en maximaal 8 jaar oud;
  • Hij heeft een basiscursus gevolgd bij een hondenschool (dit is níet de puppycursus, maar de gehoorzaamheidstraining die daarop volgt);
  • Hij valt onder de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de eigenaar;
  • Hij is stressbestendig en vindt het leuk om met kinderen om te gaan.

Werktijden:
In overleg. Tijdens schooltijden. 

Aannameprocedure:
Om de veiligheid van de kinderen te garanderen, legt iedere SnuffelHond de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest af.

Mocht dit je aanspreken dan nodigen we je uit om contact op te nemen met het Vrijwilligerspunt Bernheze in Heesch, Ank Meertens: 06-14342803, vpbernheze@ons-welzijn.nlwww.ons-welzijn.nl

 

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl