Aardig zijn met een verborgen agenda

Iedereen wil graag aardig zijn en veel mensen passen zich daarom aan, zodat anderen denken: die is aardig! Toch zal niemand echt door iederéén aardig gevonden worden. Het is het eenvoudigst om maar gewoon te doen zoals je bent. Vinden ze je aardig: mooi meegenomen. Zo niet: pech. Maar dat lijkt wat erg gemakkelijk. De meeste mensen denken er niet zo over.
Dan maar aanpassen? En je gedragen zodanig dat je denkt dat anderen dat prettig vinden? Je wordt daarmee erg afhankelijk van de anderen, en uiteindelijk verlies je jezelf.

Iedereen wil graag ergens bij horen, iedereen wil aardig gevonden worden. Maar als je altijd bezig bent met wat anderen van je denken, confrontaties uit de weg gaat, om maar vriendelijk te zijn, niet voor jezelf op te komen omdat je bang bent dat anderen je egoïstisch vinden, dan ga je op den duur jezelf haten.

Sommige mensen denken van zichzelf dat ze aardig zijn, terwijl anderen dat helemáál niet vinden. Deze mensen doen vaak veel voor anderen, cijferen zichzelf weg en denken daarmee aardig te zijn. Tot op zekere hoogte zijn ze dat, maar soms verlangen ze iets terug voor hun aardige gedrag… En dan kan het ronduit vervelend worden. Ze zijn aardig met een verborgen agenda. Ze willen terug wat zij geven.

Men voelt zich tekort gedaan (ik geef steeds zoveel, waarom krijg ik nooit eens aandacht…) en gaat min of meer “eisen” dat de buitenwereld eens wat terugdoet! Het leven is echter niet eerlijk. Als je meer geeft dan je missen kunt, wordt je daarvoor niet terugbetaald.

Daarom is het belangrijk om eerst goed na te denken wat je missen kunt, en alleen dát te geven wat je écht missen kunt. En erkennen dat andere mensen ook alleen maar datgene geven wat zij echt kunnen missen, en niet meer dan dat. Dus aandacht geven, liefde, warmte, wat dan ook weggeven, er is niks mis mee, maar een gezond egoïsme (niet weggeven wat je niet missen kunt) is erg belangrijk. Het houdt je relaties gezond.

Interpunctie Smientdonk 2 5467 CA Veghel
www.interpunctie.nl
0413-310795 of 06-21.59.24.35

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl