Buitenechtelijke relatie… automatisch het einde van de relatie?

Ik heb regelmatig te maken met cliënten met buitenechtelijke relaties. Soms is de relatie seksueel, soms platonisch en soms is het vooral via spannende contacten via telefoon, sms of via de computer. Ik hoor vaak dat partners in het verleden gezegd hebben: “dat hoeft ie mij niet te flikken, dan is het over…!!” Dat blijkt vaak toch anders te zijn als het je ècht overkomt.

Bij sommige mensen blijft het beperkt tot een enkele keer, en vaak is het dan meestal tamelijk goed te doen de relatie te herstellen. Anderen geven keer op keer aan spijt te hebben, hun leven te beteren, maar blijven in herhaling vallen.

Het vertrouwen is lastig te herstellen als men in de fout blijft gaan. En dat is een eerste vereiste om verder te kunnen. Sommige partners blijven lang vergevingsgezind en proberen zo af en toe hun ogen te sluiten, gevolgd door periodes van controle en achterdocht. De ontrouwe partner kan zich daar vreselijk aan ergeren, maar de partner heeft gelijk: het vertrouwen is weg en kan pas hersteld worden als er eerlijkheid is.

Mensen die buitenechtelijke relaties hebben (of hebben gehad) kunnen er vaak slecht tegen dat hun partner vragen stelt en controle uitoefent. Vaak is het belangrijk dat de partner alle vragen kan stellen die hij/zij wil, zo vaak als hij/zij wil. Tegelijk is er een risico: men kan ook doorslaan in het “alles willen weten…”.

De basis voor het herstel is:
- Eerlijkheid en openheid. Zoek uit wat er mis was in je relatie.
- Bespreek je gevoelens en vragen, de trouwe partner mag boos en verdrietig zijn. De ontrouwe partner mag zijn gevoelens van angst, twijfel, spijt en schuld uiten. Hierdoor kan een nieuwe hechte basis ontstaan.
- Investeer in je relatie.

Wanneer er veel gelogen is, is werken aan herstel moeilijker en zal dus ook praktisch altijd professionele hulp nodig zijn.


Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.
www.interpunctie.nl info@interpunctie.nl

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl