Vrijwillig, maar niet vrijblijvend

De meeste nieuwjaarsrecepties van 2019 zijn inmiddels achter de rug. Bij de verschillende verenigingen, buurtverenigingen, dorpsraden worden deze bijeenkomsten vaak gebruikt om stil te staan bij de vaak vele vrijwilligers die een organisatie rijk is. Soms worden er een of meerdere vrijwilligers in het zonnetje gezet. Wat is dat eigenlijk, vrijwillig? In woordenboeken wordt het omschreven als “wat je doet, omdat je dat zelf wil, niet omdat het moet. Vrijwilligers doen vaak zichtbaar werk, maar het meeste werk is onzichtbaar. Het is vaak vanzelfsprekend dat zaken (goed) geregeld zijn. 

Vrijwilligerswerk doe je “vrijwillig”, maar is niet te verwisselen met vrijblijvend. Daar zijn dergelijke organisaties namelijk niet bij gebaat. Het is voor clubs en verenigingen steeds moeilijker om vertrekkende vrijwilligers te vervangen, zeker bij bestuursfuncties. Dat is jammer, want het is een bedreiging voor het voortbestaan van deze organisaties! 

Dat vrijwilligerswerk leuk om te doen is, dat kan je wel zeggen, maar zou je eigenlijk moeten ervaren. Zouden we met zijn allen geen oplossing kunnen bedenken om meer mensen enthousiast te krijgen? Bij CDA Bernheze bestaat de mogelijkheid om “vrijwillig en vrijblijvend” mee te lopen, om te ervaren of de politiek iets voor jou is. Dit is een voorbeeld, maar als je andere ideeën hebt voor ons of voor anderen, dan horen wij graag van u.

Een ding is zeker: Bernheze kan niet zonder vrijwilligers!

Erwin van Kessel
CDA Bernheze

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl