Macht van de politiek

Er zijn veel mensen die onmiddellijk naar de politiek kijken als er problemen opgelost moeten worden. En inderdaad kunnen regering en parlement heel veel zaken oppakken en proberen in de juiste richting te sturen. Maar zelfs landelijk zijn er dingen die de overheid niet kan regelen. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van Europese regelgeving of internationale verdragen. Daarnaast zijn er (gelukkig) ook heel veel zaken, waarover mensen zelf kunnen beslissen, waar de overheid zich niet mee heeft te bemoeien. 

Op gemeentelijk niveau zijn er nog veel minder zaken waar B&W en de gemeenteraad over gaan. Zo zijn er diverse gemeenschappelijke regelingen, waarin een (groot) aantal gemeentes samenwerkt. En natuurlijk is er ook landelijke wetgeving, waar gemeentes zich aan dienen te houden. Denk bijvoorbeeld aan de taaleis om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. 

Ik moest hier aan denken in de discussie over de 2 gezondheidscentra in Heesch. Dan kun je als politieke partij wel heel leuk een soort van enquête houden en de burgers het idee geven dat ze inspraak hebben, maar de gemeente bepaalt nu eenmaal niet waar een huisarts of apotheek zich vestigt. Gelukkig niet, zou ik zeggen. Huisartsen en apothekers zijn, naast hulpverleners, ook ondernemers, die een rendabele praktijk moeten draaien, huur en salarissen moeten betalen. Zij weten ook wel dat zij bereikbaar moeten zijn voor hun 'klanten'. En als de klant niet kan komen, dan gaat de hulpverlener naar de klant. Komt vast goed dus. 

Reageren kan via info@vvdbernheze.nl

Paul Kremers, burgerlid Commissie Ruimtelijke Zaken

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl