VVD: Privacy

Privacy is een groot goed. Het wordt zelfs alsmaar belangrijker dat uw persoonlijke gegevens ook privé blijven. Denk bijvoorbeeld aan oplichting via internet of identiteitsfraude. Maar steeds vaker ook plaats ik kanttekeningen bij de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). 

Onze gemeente mag ons als raad soms niet juist of volledig informeren. Als u een misdrijf pleegt, verliest u wat mij betreft voor een deel uw recht op privacy. Maar, nee hoor, de AVG beschermt u. In sommige gevallen had met meer openheid misschien zelfs een drama voorkomen kunnen worden, maar het krampachtig vasthouden aan de regeltjes lijkt belangrijker.
Daarnaast horen we dagelijks in het nieuws dat er weer bij een groot bedrijf of overheidsinstantie persoonlijke informatie is gelekt, gestolen of gehackt. Er is één geluk: u kunt uw gegevens weer terugkopen op een of andere louche marktplaats. Dat u dan weet wie de dader is doet er niet toe, deze heeft toch recht op zijn privacy. En wist u dat u bij ieder bedrijf kunt opvragen welke gegevens ze van u hebben opgeslagen? Deze informatie zijn ze zelfs verplicht aan u te verstrekken. Maar één frauduleus mailtje naar een bedrijf onder uw naam en alles wordt netjes opgestuurd. En het is toch raar dat miljoenen kijkers een voetballer geblesseerd het veld zien verlaten, maar dat de club dan niet mag vertellen wat hij mankeert. 

Privacy is belangrijk en het is goed dat deze wettelijk beschermd wordt. Maar het wordt hoog tijd om eens zeer kritisch te kijken naar de ongewenste neveneffecten. 

Mark van de Ven

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl