Colum Erina: Warm

Ik ben niet boos. Ik ben hooguit teleurgesteld. Dat hebben onderzoekers uitgevonden. De witte Nederlandse man en vrouw is helemaal niet zo boos als een kleine minderheid met een grote mond ons wil laten denken. Dat vind ik mooi nieuws. Het maakt dat alle bozigheid die je op sociale media tegen komt, minder belangrijk is dan ze lijkt.

De onderzoekers zagen dat we blij en gelukkig zijn. En ze vonden dat al die mensen eigenlijk maar één probleem hebben: ze zijn het milde midden. Ze zijn passief en volgzaam. En ze zorgen nou nooit eens voor veranderingen. Ik hoor vast ook tot dat midden. Ik heb nooit gedemonstreerd tegen kruisraketten. Of tegen een weg die door het bos moest komen. Zelfs vluchtelingen kregen mij niet uit mijn stoel. Nou is er uitgevonden dat dat allemaal past bij ons soort mensen. Ik denk dat wij Brabanders precies het goede midden zijn. In het midden zit je comfortabel. Je gaat elke dag naar je werk, luncht met gezellige collega’s en ‘s avonds maak je lekker eten voor het hele gezin. In het midden ga je soms naar de sportclub en maak je praatjes met je buren. Ja, het is goed toeven in het midden. We zijn er zelden boos. 

Maar deze week was ik wel een beetje boos. Of eigenlijk vooral teleurgesteld. Elke morgen zag ik ze weer: twee van die grote, opdringerige lichten. Ze staarden me aan voor minstens drie of vijf minuten en bromden met een diepe grommende ondertoon. Ik had de neiging om er zenuwachtig van te worden. Je weet nooit wanneer ze ongeduldig raken en een sprintje trekken. Want dat wist ik zeker: al die boze ogen zouden na een poosje verdwijnen in de duisternis.

De boze ogen horen bij grote auto’s. Als die in de vrieskou moeten overleven, plakt er natte lucht op hun ruiten. Je kunt er ’s morgens niet meer doorheen kijken. Dus moet er worden gekrabd. Geveegd. Gepoetst. Geboend. Tot de ruiten schoon zijn en de auto kan vertrekken.

Er zijn mensen die denken dat de motor sneller warm is als hij alvast mag draaien bij al dat schoonmaak-werk. Maar iedereen die ooit de Kampioen heeft gelezen weet dat het niet zo is. Dat de lucht er vies van wordt. En verder niks.

Heeft het met onze mildheid te maken vóór we ook in het midden weten dat een ronkende motor die alleen lichten laat branden, niks warm maakt? Zelfs niet boos. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl