‘Schapenheld’: Internationaal succes voor Heesche filmmaker

HEESCH - Films van de uit Heesch afkomstige filmmaker Ton van Zantvoort (39) zijn maatschappijkritisch en worden internationaal geprezen. Zijn film ‘Schapenheld’ belicht op indringende wijze de effecten van onze op geld gerichte maatschappij. Vanaf 21 februari draait de film in de Nederlandse bioscopen en wordt hij vertoond op grote A-festivals over heel de wereld. Op 25 februari draait hij in CC De Pas en Ton is erbij!

Over ‘Schapenheld’
In ‘Schapenheld’ probeert schaapsherder Stijn duurzaam te leven in een wereld die steeds meer draait om geld en ‘regeltjes’. Ton: “Schapen op de hei zorgen voor biodiversiteit, maar wie wil daarvoor betalen? De stress die het neoliberale aanbestedingssysteem zelfs bij een schaapsherder veroorzaakt verraste mij. Stijns haren vielen zelfs uit door de stress.” Ton filmde tweeënhalf jaar het dagelijks leven van Stijn; zware gesprekken met opdrachtgevers, mooie momenten en vervelende akkefietjes. Van boeren mag Stijn niet met zijn schaapskudde door een weiland, van de boswachter niet door het bos. En in het dorp ontstaan opstoppingen en wordt gemopperd over een paar schapenkeutels.   

In ‘Schapenheld’ zien we de druk op Stijn langzaam opgevoerd worden. Ondanks dat hij regelmatig tekeer gaat, blijft hij ook sympathiek. “Het is het universele verhaal van David versus Goliath, maar het is ook een typisch Nederlandse film met een mooi Brabants sfeertje. Je ziet er bijvoorbeeld de directheid in communiceren van onder de rivieren in terug. De film werd uit 4.000 inzendingen geselecteerd voor het IDFA en eindigde in de top tien beste films van de publieksjury.” 

Over Ton zelf
Ton: “Ik ben geboren en getogen in Heesch, een fijne, veilige plek om op te groeien. Mijn ouders wonen er nog steeds. Na bassischool De Toermalijn en de Havo op het Maaslandcollege volgde ik de opleiding vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Eindhoven. Leuk, maar ik wilde méér. Op de Kunstacademie bleek films maken echt mijn ding. Het is een ontzettend mooi vak! Er zijn zoveel mogelijkheden om een verhaal te vertellen, dat het altijd interessant blijft. 

Na de Kunstacademie heb ik veel gereisd. Ik zag ‘verhalen’, maatschappelijke kwesties waar ik me over verbaasde. Via mijn films toon ik die aan anderen. Ik wil de kijker laten nadenken en zelf conclusies laten trekken. Ik doe dit werk nu bijna twintig jaar en blijf me nog steeds ontwikkelen. Het is geen gemakkelijke weg, het is een apart wereldje.” Inmiddels heeft Ton diverse korte en lange documentaire films gemaakt en tientallen internationale prijzen gewonnen.   

“Erg leuk dat mijn film in CC De Pas draait, ik kom dan zelf ook. Grappig eigenlijk: vroeger kwam ik er als Jeugdprins en nu als filmmaker. Hopelijk komen veel mensen kijken, er zijn vast veel bekenden.” 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl