Spanning op woningmarkt hoog maar stijgt minder snel

BERNHEZE - Het aanbod op de woningmarkt daalt nog altijd, met 17% echter minder hevig dan voorheen. Vraagprijzen stijgen nog steeds flink, afgelopen jaar met bijna 11%; appartementen[1] met wel 19% terwijl vraagprijzen van twee-onder-één-kap en vrijstaand met  resp. 7% en 8% opliepen. Van het nieuwe woningaanbod wordt 71% binnen 90 dagen verkocht.

Het aantal transacties is gedaald met ruim 3% en dat is een stuk minder hevig dan voorheen. Transactieprijzen liepen het afgelopen jaar op naar €294.000 en dat is ruim 8% méér dan een jaar geleden maar toch iets minder dan voorheen. Appartementen stegen 10,5% in prijs; vrijstaande woningen met 5,4%. Een woning verkopen lukt in 45 dagen; vorig jaar waren dat er nog 56. 

Regio Uden e.o.
Onder deze regio vallen de gemeenten Boekel, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel, Gemert-Bakel (ged.) en Bernheze (ged.). Het aanbod is met 24% fors gedaald naar nu 594 woningen. Van alle vijf de woningtypen daalt het aanbod, dat van tussenwoningen en appartementen zelfs rond de 35%.

Het aantal transacties nam bijna 3% af naar nu 268 woningen maar het aantal verkochte vrijstaande woningen nam juist toe en wel met 24% zodat dit met 67 stuks het meest verkochte woningtype is. Transactie-prijzen stegen met ruim 10% naar nu €304.000. Verkopen lukt in gemiddeld 69 dagen. 

Regio Oss e.o.
Onder deze regio vallen de gemeenten Oss, Maasdonk, Landerd en Bernheze (ged.). De hoeveelheid aanbod daalt enorm met bijna 29% naar nu 394 woningen. Daarvan zijn er 206 vrijstaand en dat zijn er dan bijna 24% minder dan vorig jaar. Vraagprijzen stijgen bijna 12%.

Het aantal transacties nam bijna 3% toe naar nu 185 woningen; het aantal verkochte vrijstaande woningen steeg veel meer namelijk met ruim 26%. Transactie-prijzen stegen met 13,5% fors naar €305.000 maar de prijzen van vrijstaande woningen bleven daar met een stijging van nog geen 3% bij achter waar appartementen meer dan 20% in prijs stegen. Voor een succesvolle verkoop zijn gemiddeld 63 dagen nodig. 

Conclusie
De druk op de woningmarkt is nog altijd groot maar lijkt voor de meeste regio’s iets voorbij zijn dieptepunt. Ten opzichte van vorig jaar is er weliswaar nog sprake van verdere verkrapping omdat het aanbod sneller afneemt dan het aantal transacties. Echter, het afgelopen half jaar is dat andersom: het aanbod neemt minder snel af dan het aantal transacties waardoor de schaarste op de woningmarkt licht afneemt en de woningzoeker iets meer keus heeft.

[1] De NVM onderscheidt 5 woningtypen: appartement, tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-één-kap en vrijstaand.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl