Dodehoekproject basisscholen van VVN

BERNHEZE - VVN, afdeling Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) combineert vanaf dit jaar haar dodehoekproject voor basisscholen (vrachtwagens en touringcars) met het Cumela-project “Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer” (VOMOL).

Al circa 25 jaar organiseert VVN afd. Maasland het dodehoekprojet voor ongeveer 50 scholen (70 groepen 8 van het basisonderwijs). Voor de praktijklessen werden hiervoor veelal grote vrachtwagens en touringcars van deelnemende bedrijven ingezet. Dit jaar worden op twee locaties (één in Oss en één in Nistelrode) gedurende twee weken circa 700 leerlingen van basisscholen gewezen op de gevaren van de dodehoek bij vrachtauto’s en landbouwvoertuigen.

In een grote loods bij loonwerkbedrijven worden een trekker/oplegger en verschillende landbouwvoertuigen opgesteld. De scholen uit de omgeving zijn uitgenodigd om met hun leerlingen naar de betreffende locatie te komen. Eerst volgt kort de theorie, waarna de leerlingen worden verdeeld over de voertuigen voor de praktijk. Ze mogen dan zelf ervaren wat de chauffeur ziet, maar vooral ook NIET ziet. Heel belangrijk is om inzicht te krijgen wat de gevaren zijn van de grote en brede voertuigen met scherpe en puntige uitsteeksels. Zeker voor leerlingen van groep 8, die na dit schooljaar vanuit dorpen naar het vervolgonderwijs fietsen, is het belangrijk dat zij ook de gevaren van landbouwverkeer kennen en daar rekening mee houden.

In de week van 27 januari komen de leerlingen uit de gemeente Oss bij Gebroeders van Erp Grondverzet. Voor Bernheze worden de leerlingen verwacht bij Langenhuizen, Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf in Nistelrode van 3 t/m 6 februari. Ook KBO-afdelingen in de Kringen Oss en Bernheze zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit belangrijke project. Door deze senioren wordt veel gefietst, zowel in groepsverband als individueel. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van (polder)wegen die ook door landbouwvoertuigen gebruikt worden.

VVN afd. Maasland (gemeenten Oss en Bernheze) blijft zich inzetten voor de campagne ‘Help Brabant op weg naar NUL verkeersdoden!’ Fijn dat ook CUMELA zich hierbij aansluit.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl