Alle wegen leiden naar Loosbroek

LOOSBROEK - Met de publicatie van zijn boek 'Bijna Tachtig' kijkt Adri Bosch vooruit naar zijn 80ste verjaardag en blikt hij terug op zijn leven zoals dat gedurende die jaren was. Hij begon te schrijven in 2018 na een geslaagde darmoperatie. Heel 2019 krioelde het van de verhalen in het hoofd van 'Boschje', zoals hij vaak genoemd wordt. Bijvoorbeeld het verhaal van zijn broer, die tijdens de oorlog dwangarbeid moest verrichten voor de Duitse bezetter, ginder achter Uden. 

Dat verhaal kreeg begin dit jaar plotselinge actualiteit toen het coronavirus een schokgolf over Bernheze teweegbracht. Adri moest, zoals zovelen, noodgedwongen afscheid nemen, zonder echt afscheid te kunnen nemen. En toch, die stilte en die afstand bevielen hem niet. Hij wilde wat vertellen. Over dreigingen van toen en nu. Over de uitzichten van toen en nu. En dat staat nu in zijn boek. 

Iedere pagina vertelt één kort verhaal van maximaal 140 woorden, met prachtige illustraties van Harrie van Oirschot. Maar 'Bijna Tachtig' is veel meer dan enkel persoonlijke memoires. Het schetst een beeld van hoe het leven was in katholiek Brabant, en het leert ons over het leven in het algemeen. Deze combinatie maakt dat het concept heel toegankelijk is, ook voor wie heel andere tijden heeft gekend. Een aanrader dus, óók voor de jeugd. 

Ik zie die twee nog staan in de schemering. Hij in slipjas met de laatst gekregen karbonade in zijn zachte priesterhanden. Zij met de schop van het oordeel. Zij graaft drie scheppen diep. Hij laat het beste van het varken neer in de schoot van de aarde. En zie, de aarde opende haar muil en verzwolg de karbonade en het werd stil in de hemel, wel een half uur lang. 

Dat hij al langer gewend was om te vertellen – samen met zijn grote liefde Thérèse schreef hij teksten en vertelden ze verhalen – blijkt wel aan zijn poëtische schrijfstijl, die vrijwel ieder verhaal omtovert tot een soort snoepje. Adri raakt, ontroert, laat gniffelen, lachen, zet je aan het denken. Ook het ongelofelijke en ijzingwekkende verhaal van Thérèse komt aan bod. 

Terwijl hij de proefdruk op zijn laptop voor zich heeft, vertelt hij vol trots over de kerk, de liefde, en de totstandkoming van zijn boek. Adri: “Ik hoop dat mijn boekje een beeld geeft van de mens die ik was en nog steeds ben. Maar ook van de gekke, gistende kerk en de wereld waarin wij leefden, liefhadden, en soms jankten van verdriet.” 

Het boekje 'Bijna Tachtig' is vanaf maandag 28 september te koop bij Boekhandel Berne in Heeswijk-Dinther.
Het kost € 15,- en is slechts in beperkte oplage verkrijgbaar.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl