“De windlust is alles voor jou, al 50 jaar!’

VORSTENBOSCH - "Het jaar dat ik geboren ben, werd jij molenaar en sindsdien is molen De windlust alles voor jou, al 50 jaar!’’, begint burgemeester Moorman haar betrokken dank- en felicitatiewoord aan de jubilerende Jan Smolenaers. Een bijzondere speech aan het adres van de molenaar die op 88-jarige leeftijd nog steeds een indrukwekkende reeks vrijwilligerstaken op zijn naam heeft staan. MFA De Stuik werd coronaproof gevuld met familie, vrienden en betrokkenen die kwamen voor het 50 jarig jubileum van Jan Smolenaers.

Burgemeester Moorman ging tijdens haar ambtsperiode tot op heden, twee keer met Jan in de molen naar boven. “Ik kreeg een aandenken”, vertelt burgemeester Moorman, “die ik op mijn kantoor in het gemeentehuis heb, waarvan ik de naam even kwijt ben.” Maar Jan helpt haar graag met de naam van het houten souvenir die de ‘kam’ heet. Waarna de burgemeester een lange lijst van mooie anekdotes en momenten in het molenaarsleven van Jan vertelde. Ook dramatische momenten werden genoemd. Zoals het overlijden van de vader van Jan die door de molen het leven liet.

Jan bedankte, in zijn moment achter de spreekgestoelte, zijn vrouw die altijd klaar staat voor hem. Ook de organisatie van deze dag bedankt hij, met name Wim Rijkers en Hein Geenen. Laura van Herpen, burgemeester Moorman en wethouder Wijdeven werden bedankt voor hun betrokkenheid bij de molens van Bernheze, met name voor Vorstenbosch ‘de Windlust’. “Het is ook wel eens anders geweest, maar de gemeente zorgt goed voor onze molens”, besluit Jan, die duidelijk emotioneel werd bij het verhaal van de twee molenstenen, waarover hij vertelt en die nu eindelijk weer bij hun vader bij de molen geplaatst worden.

Een gedeelte van het gezelschap ging hierna naar de molen om de twee molenstenen te  onthullen. Bij het beeld van vader Smolenaers. De onthulling werd gefilmd en meteen daarna in MFA De Stuik, na een proost met de kruidenbitter van de molen, bekeken.
Een bijzondere dag voor Jan, zijn vrouw en de familie, die ondanks alle corona-maatregelen een hele mooie herinnering werd.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl