Slappe klets en een bijzondere hommage

HEESWIJK-DINTHER – Slappe klets van vijf tonproaters, muzikaal omlijst door het orkest van de club en op een vlotte manier aan elkaar gebabbeld door een eveneens vertrouwd gezicht. De zwetsavond van carnavalsvereniging De Juinders uit Heeswijk-Dinther zaterdag 18 november om 20.11 uur bij De Toren in Heeswijk-Dinther heeft bijna alle vertrouwde ingrediënten. Bijna, want één smaakmaker ontbreekt. Troubadour/mister Carnaval Henk Habraken die altijd acte de presence gaf, overleed in februari van dit jaar. Met een gelegenheidsorkest en een bijzondere hommage zal hij er echter toch een beetje bij zijn.

Al 35 jaar lang organiseert carnavalsvereniging De Juinders omstreeks 11/11 de Zwetsavond. Een tonproatersavond waarop de lach centraal staat. Zo ook dit jaar. Toch is deze editie anders dan anders. “We beginnen niet met zwetsen, maar met een speciale hommage aan Henk Habraken”, vertelt Juinders voorzitter en presentator van de avond Gerry van den Broek. Hij vervolgt met een lach: “Henk betaalde geen contributie, had geen clubkleding, maar was wel (bijna) een Juinder. Zo voelde het voor ons in ieder geval wel. We konden op hem rekenen. Hij had jaarlijks op zijn eigen typerende wijze een hilarische bijdrage aan onze zwetsavond. Met dit eerbetoon is hij er toch een beetje bij.”

De hommage wordt gebracht door een gelegenheidsorkest met René Habraken en Rico van Hooren. Zij stonden 25 jaar lang bij speciale gelegenheden samen met Henk op het toneel. “We hebben een erfenis van Henk gekregen en het is aan ons om daar iets mee te doen”, aldus René. De band wordt verder versterkt door Peer van Vreede, Ton van de Veerdonk, Huub Sperber en Katja Brooijmans. Het was aan Rico en René om uit het enorme oeuvre van Henk een selectie te maken. Iets wat niet zo simpel was. “We hebben uiteindelijk gekozen voor typische Henk Habraken liedjes. Het wordt nog een hele kluif om die goed te brengen want zijn manier van optreden en humor zijn niet te kopiëren. We gaan echter ons best doen om het zo goed mogelijk te benaderen”, aldus René. Die kruipt deze avond in de huid van Henk en zijn vrouw Katja neemt de stempartij die René normaal heeft, voor de gelegenheid over.

Na het eerbetoon is het aan Rick Dekkers, Siegbert Roefs & Rob de Backer, Han van Schayk en Peter van Daal om met een hoop slappe klets de lachspieren te triggeren. Terwijl van Schayk voor het eerst bij De Juinders mee doet wordt het voor van Daal al de 10e keer. Hij was een puber toen hij voor de eerste keer in de ton stapte. “Het leek me wel wat om op het podium te staan en mensen te laten lachen”, meldt hij droogjes op eigenlijk hetzelfde toontje waarop hij elke keer zijn buut neerzet. Iets wat volgens hem nodig is om een ‘babbel’ goed te laten zijn. “Je moet je persoonlijkheid erin steken, een grap timen en zorgen voor een goede clou”, weet hij. Hoewel hij leuke dingen die hij het hele jaar hoort onthoud en verwerkt en al meerdere typetjes klaar heeft liggen, is zijn act nog niet klaar. “Ik ben mijn buut nog aan het schrijven. Het kan nog alle kanten uit”, laat Peter weten. Dan: “Ik ben trouwens ook pas klaar als ik uit die ton kom.”

Kaartjes kosten € 10,00 en zijn vanaf vrijdag 3 november te verkrijgen bij Paperpoint in Heeswijk-Dinther.

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl