Op de koffie bij: Jan van der Biezen: ‘’t Kos Koijer’

Jan en Truus van der Biezen hebben twee dochters en een zoon. Jan was weinig thuis. Toch hebben ze samen hun kinderen met normen en waarden opgevoed. Nu genieten ze van de kleinkinderen: “Tot voor kort zaten we eens in de week tussen de middag met vijf kinderen aan tafel. Nu zijn er dat nog maar drie, de twee anderen komen in de vakanties mee-eten.”

Jan, Heeschenaar en zoon van kunstschilder Theo van der Biezen, die tevens een autospuiterij had. Jan is ook veelzijdig. Op zijn vijfde had hij het accordeondiploma, dankzij pa die met hem naar Eindhoven ging voor muziekles. Jan bleef muziek maken, maar niet op de accordeon. Wat dan wel?

Jan: “Als jongen was ik ook geïnteresseerd in voetballen en de brommer. Op mijn 18e leerde ik Truus kennen bij de tienerclub en twee jaar later trouwden we. Een gouden greep! Muziek ben ik blijven maken. Vanaf mijn elfde ben ik lid van de fanfare en gisteren heb ik nog een nieuwe Es-bas gekregen. Met andere fanfareleden speelde ik vroeger bij dans- en amusementsorkest De Aurora’s op feesten en partijen. Als toetsenist en zanger.”

Mooie inkomsten?
“10% Van de opbrengst ging naar de fanfare en de rest was voor investeringen in onze band. Zo kochten we ook een Mercedes bus. Als enige met een vrachtwagenrijbewijs mocht ik altijd de BOB zijn. Een grandioze tijd. We hebben ook eens een investering gedaan in een nieuwe versterker. Een flop. Het floot en piepte; niet om aan te horen. Die hebben we teruggebracht en de ouwe van stal gehaald. Af en toe viel de stroom uit tijdens het optreden en dus ook de geluidsinstallatie, we speelden dan tijdens de ‘reparatie’ een instrumenteel nummer.”

En gewerkt?
“Ben begonnen als autospuiter, bij mijn vader. Toen hij stopte heb ik diploma’s automonteur gehaald en werkte in enkele garages, met in de avonduren auto’s spuiten. Na enkele jaren werd het de PTT (nu KPN) op de afdeling telefonie, als techneut, uitvoerder en toezichthouder in Den Bosch. Ben daar nog even met glasvezel bezig geweest. Ik was ook lid van OR en COR. Vooral tijdens de reorganisaties was ik veel in Den Haag. Bij mijn afscheid gingen we in Scheveningen in het casino gokken om te kijken of we rijk konden worden. Dat is mislukt!”

Je was politiek actief?
“Dorpsbelang zat in de raad in 1986 bij burgemeester Franssen, met Jan Hermes en Fons Jansen. Fons overleed tijdens een operatie en ook zijn vervanger viel weg. Cor Neelen werd gevraagd, maar die had geen tijd en toen kwam ik. Mijn eerste optreden heb ik nog op een briefje staan. In 25 jaar politiek hebben we als Algemeen Belang Bernheze vele successen gekend, maar wethouder ben ik nooit geweest. Alle andere functies ken ik van binnen en buiten.”

Nog meer wapenfeiten?
“Ik ben veldvoetbalscheidsrechter voor de KNVB, amateurs en jeugd afdeling Noord Brabant geweest, heb met andere scheidsrechters het scheidsrechterskorps voor zaalvoetbal in het Vijf Eiken opgericht en zomeravondcompetities zoals het Horizontoernooi gefloten. Ik was jaren voorzitter van de spelregelcommissie Oss en omgeving voor de jeugdafdeling.
Daarnaast was ik zes jaar vrijwillig politieambtenaar. Omgaan met een vuurwapen was spannend, maar daar had ik al kennis mee gemaakt bij de bedrijfsbeveiliging van KPN. Om beëdigd te worden als politieman ben ik, twee jaar 2x per week ‘s avonds naar Veghel gereden voor de opleiding. Dienstbaar zijn aan de gemeenschap geeft me veel voldoening.”

En dan nu de verhuizing?

“Ja, na tien jaar als voorzitter van de bewonerscommissie plan Hildebrandstraat e.o. is het eindelijk zover en hebben we zin in het nieuwe huis. Daar willen we een leuk tuinhuisje in de tuin plaatsen met ramen op ’t noorden. En daar wil ik mijn bewaarde herinneringen verwerken in schilderijen. Het naambord ’t Kos koijer’ ben ik al het renoveren.”

’t Kos Koijer, daar zijn we het mee eens.

Foto gemaakt door Marcel van der Steen 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl