Op de koffie bij…. IVN Biowalking

Op de koffie bij, deze keer niet op de bank in een warme kamer, maar wandelend met een gemengd gezelschap door de natuur van Bernheze. Een groep wandelaars met een chronische ziekte of lichamelijke beperking, zoals ‘n hernia of andere rugklachten, diabetes of hart- en vaatziekte.
De wandelingen worden gehouden door IVN Biowalking, onder begeleiding van een professionele gids en een medisch deskundige.

Delen
Het is niet altijd makkelijk om je ervaringen te delen met familie als je niet helemaal gezond bent. Zij staan er niet altijd voor open of de – in dit voorbeeld - diabetespatiënt zelf is terughoudend om alles met familie te bespreken. Je wilt de ander niet teveel belasten of er is een schuldgevoel. Toch is de behoefte om ervaringen te delen een algemeen menselijke behoefte. Daarom is lotgenotencontact belangrijk. Een gesprek met een lotgenoot levert vaak begrip, een vertrouwd gevoel, herkenning en erkenning op. Bovendien hebben lotgenoten aan een half woord genoeg om je te begrijpen. Een luisterend oor geeft verlichting en de ongedwongen sfeer tijdens een wandeling in de natuur geeft rust.

De wandeling
Bezoekerscentrum ‘Slabroek’ is verzamel- en vertrekpunt voor de wandelaars. De gids geeft eerst uitvoerige uitleg over de wandeltocht en dan vertrekken we. Via de Erenakkerstraat en Hoogslabroekseweg gaat de tocht over harde en onverharde
bospaadjes richting Brobbelbies. Via de Schaijkse heide wandelen we richting het Maashorst rustpunt. Tijdens de pauze hier vertelt de gids iets over de omgeving. Langs vennetjes en uitzichtpunten lopen we daarna over de in bloei staande heide. De deelnemers laten geen kans onbenut om de gids vragen te stellen over de omgeving of het wild in het mooie Bernhezer natuurgebied. Via Karlingerweg gaan we terug naar het bezoekerscentrum. Daar geeft diëtiste Ria van Dijk voorlichting over snelle en langzame suikers, onverzadigde en verzadigde vetten. Maar ook over voedingssupplementen. Ondertussen genieten wij van de lekkere koffie.

Ontdekking
De natuur draagt positief bij aan de gezondheid. Een groene omgeving stimuleert beweging en vermindert de kans op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Ook zorgt natuur voor ontspanning en leidt bos en heidegebied tot vermindering van stress, vermoeidheid en somberheid. Toch is voor veel deelnemers de mooie Bernhezer natuur in hun achtertuin tijdens deze wandeling een ware ontdekking.

Voordelen
Wandelen in groepsverband is gezellig en biedt ruimte om ervaringen te delen. Een perfecte combinatie om over de drempel te stappen en naar buiten te gaan! Het weer is voor de IVN Biowalking nooit spelbreker. En, de aanwezigheid van een medisch deskundige geeft een veilig gevoel.

IVN staat voor Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid. Het is een landelijke organisatie die mensen lokaal bij natuur betrekt. Op scholen, in nationale parken en in hun eigen buurt. Jaarlijks organiseert IVN talloze excursies, cursussen, wandelingen, tentoonstellingen en opleidingen. Door deze laagdrempelige en educatieve activiteiten kon vandaag een aantal mensen kennismaken met bos en heide in Bernheze. Niet alleen goed voor gezondheid, maar vooral ook heel leuk!

Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/ivn-biowalking

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl