Op de koffie bij… Mark van Herpen

Mark van Herpen is al 25 jaar eigenaar van de kapperszaak aan ’t Dorp in Heesch. Hij nam de zaak over van zijn vader. “Ik zag in dat het kappersvak een mooi vak was. Het leek me leuk om creatief te werken en om met mensen om te gaan. Dit is een mooie combinatie”, zegt Mark van Herpen.

Na sluitingstijd van de kapsalon neemt de kapper plaats in z’n kappersstoel. Vier jaar geleden is er een compleet nieuw gebouw neer gezet. Van Herpen is, samen met vrouw Hetty, trots: “Het was onze droom om dit neer te zetten. Het is iets moois dat mijn vader en moeder het meegemaakt hebben dat we dit gerealiseerd hebben. Op het moment hebben we geen nieuwe bouwplannen. Sowieso blijven we ondernemen.”

De kapper kijkt met een glimlach naar buiten. “De straat is goed gelukt. Het is mooi geworden.” Hij had er iets over te zeggen, want hij zit in het bestuur van de ondernemersvereniging. “We moeten gezamenlijk optreden naar de gemeente. Ons doel is om Heesch gezamenlijk aantrekkelijk maken om te winkelen. Nauw samenwerken wordt steeds meer een issue. Winkeliers moeten steeds meer samenwerken. Voor Heesch is het nieuwe centrum een stukje promotie. Zo krijg je dat meer mensen in het dorp blijven winkelen.”

Wat was het moeilijkste moment in die vijfentwintig jaar?
“Het wachten op de bouwvergunning was een heftig project. We hebben bijna vijf jaar gedaan om de bouwvergunning te krijgen. Dat hakt er op een gegeven moment wel in. We dachten even dat het niets meer zou worden. We wilden het zo graag. De bouwtekeningen waren vrij snel goedgekeurd. Alleen toen moesten we nog door alle procedures heen.”

Wat is het leukste van het beroep?
“Met mensen om gaan. Het mensen mooi maken en mensen een goed gevoel geven als ze de deur uitgaan. We zijn met z’n drieën begonnen en nu hebben we veertien man personeel. Het lukt dus goed.”

Er zijn maar liefst 22 geregistreerde kappers in Heesch. Waarin verschillen jullie met de rest?
“We blijven vooruitstrevend. We proberen de nieuwste modellen uit te vinden. We moeten het vak bijhouden. Elke veertien dagen gaan we naar een cursus. Je moet wel bijblijven met het nieuwe winkelen. In de huidige tijd met de digitalisering. We zijn bezig met digitaal afspreken. Zit je midden in de nacht te denken aan de kapper, dan kun je bij ons al online een afspraak maken. En we hebben natuurlijk een byoux. Dat is een aanvullende service.”

Heb je ook nog tijd om te ontspannen?
“Het is lastig. Op de werkvloer zit ik toch wel veertig uur per week. En buiten de zaak doe je als hobby ook nog wat om. Met knippen ben je heel de week bezig. En met de zaak ben je dag en nacht bezig. Je moet het wel doen. Als je niet ontspannen bent kun je ook geen zaken doen. Door ontspanning kun je toch beter zaken doen. Ik zeg altijd: een gezonde geest in een gezond lichaam. Anders ben je op een gegeven moment alleen maar aan het focussen op de zaak. Ik ben lid van een carnavalsvereniging en heb een vriendenclubje waar we vaak mee eten. Ik tennis en doe aan hardlopen.“

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl