De zes enthousiaste gebruikers van de Kanz

De zes enthousiaste gebruikers van de Kanz, de brede school, kijken nu na een jaar terug op een jaar van verbeteringen. Ook zijn ze gesetteld en dit geeft ze de mogelijkheid om vooruit te kijken omdat ze nu weten wat ze de mensen kunnen bieden. Op deze Open dag van de De Kanz, voerde blijheid en dankbaarheid de boventoon en ik probeerde voor u de zaken eens op een rijtje te zetten…..

Thuiszorg Brabant
Op naar de gebruikers van de Kanz, ik begon mijn tocht bij Thuiszorg Brabant Noord-Oost. Waar Paula Gerrits voor velen van ons geen onbekende, haar plek in het oude wit gele kruis gebouw heeft ingewisseld in deze supermoderne vertrekken. Ze heeft het er ook reuze naar haar zin en al vele nieuwe moeders hebben de weg naar het nieuwe ‘buro’ gevonden.


Marja Timmermans, directrice van basisschool ‘t Maxend zit daar dicht bij met haar kantoor en ook de lerarenkamer grenst aan deze vertrekken, waar ook Nelie aan het werk was. Beheerster van de Kanz, Nelie Verkuijlen heeft ook haar aandeel nu in het Multi-functionele gebouw waar deze zes instellingen gehuisvest zijn.
Zij regelt een aantal van de administratieve zaken, deur openen, verhuur van de zalen. Dat de zalen te huur zijn is nog niet voor iedereen duidelijk meent Nelie. Daar wil ze dan ook zeker nog wat meer aandacht op vestigen. Voor vergaderingen, lezingen, informatieavonden, toneelvoorstellingen, workshops etc. is dit de perfecte plaats om een zaal of ruimte te huren. En de prijzen zijn voor commerciële activiteiten aangepast ten op zichte van verenigingen of stichtingen.

Stichting Kleur
Door de aula waar de kinderen van groep 8 met hun ‘eigen’ wereldwinkel staan ga ik van de ene kant van het gebouw langs de lokalen van de groepen 1-4 beland ik bij de conciërge . Na de begroeting bij conciërge Jan van de Hurk en zijn nieuwe collega, kom ik bij stichting Kleur. Dit behoeft nadere uitleg en is dan ook in het bijgaande artikel op mooinisseroi.nl te vinden. Marna van Hoof en May gaven duidelijke uitleg en de reactie van de kinderen die op bezoek kwamen deze open dag gaven aan hoezeer deze tak in De Kanz gewaardeerd word.

De Benjamin en de Bengels
De Benjamin, kinderdagverblijf en De Bengels naschoolse opvang, maakt ook gebruik van een gedeelte van de stichting Kleur. Al hebben ze zelf natuurlijk prachtige, open en gezellige lokalen, die door zouden kunnen gaan als een huis met in het centrum de keuken. Een openheid door de vele glazen wanden en kleine kleurrijke kamers waar de kleintjes nog even kunnen rusten tussendoor. Inez van der Lee, was heel tevreden met hun vorig verblijf, maar nu zijn ze toch wel erg blij met hun nieuwe locatie. Genieten is hier een woord dat op komt bij die blije gezichtjes van de kinderen.

Door naar de Crèche ‘t Hummeltje. Met de peuterspeelzaal aan de overkant van de weg in het visuele geheugen, zie je automatisch juffrouw Wilma. De leerkrachten zijn hier toch wel erg vooruitgegaan in accommodatie, wat een verschil. Geweldig overzicht, heel open en licht en vooral héél ruim. Wat een verschil en ook hier past jufrouw Wilma gewoon weer in het geheel, logisch natuurlijk.

Eijnderic en Bovenbouw
De trap op naar de Eijnderic daar was ik deze week al, maar ook hier waren vele mogelijkheden uitgestald zodat ik die mooi op de foto kon zetten. Wie weet haalt u hier een leuk idee uit. Verderop in de gang gaan we naar de bovenbouw van basisschool ’t Maxend en komen we bij de modern uitgedoste lokalen. Hier geen krijtbord voor de klas maar een super moderne beamer. Met ontelbare mogelijkheden die voor de visueel ingestelde kinderen veel toegevoegde waarde hebben. Jufrouw Monique laat zien welke mogelijkheden er allemaal zijn, van Aardrijkskunde via Google Earth, Geschiedenis met filmpjes op internet die de lesstof visueel maken, maar ook als rekenbord met Wordpad geen stof door het lokaal omdat de sommen uitgeveegd moeten worden voor meer rekenruimte.
25 jaar geleden was het ondenkbaar dat de techniek dit allemaal in petto had.

Hiermee sluit ik mijn tour door de brede school De Kanz. Ik hoop dat het voor u duidelijkheid gegeven heeft hoe het er in het mooie gebouw aan toe gaat. Maar vooral ga zelf eens kijken en zie met eigen ogen wat de mogelijkheden zijn.

bron: Mooinisseroi.nl / foto Rian van Schijndel.
Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl