Op de koffie bij Wolletjes:‘Het breicafe’

De rubriek op de koffie bij is van de plank gehaald, afgestoft en opgepoetst. Kortom een heel nieuw leven ingeblazen. Het idee is om regelmatig een op de koffie bij te maken. De spits wordt afgebeten door het breicafe Wolletje die alweer 2 jaar bestaat. In deze periode heeft het breicafe wat actief is op woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur in Nistelrode en omstreken naam en faam gemaakt.

En ik zie u denken ‘breicafe’ wat moet ik me daarbij voorstellen. Breicafe is een gezellig clubje dames, van laat ik het zo zeggen, dames met veel vrije tijd. Nou dat is toch netjes uitgedrukt. En of breien uit de tijd of old fasion is? Ik kan u verklappen niets is minder waar. Breien, haken, borduren of handwerken in het algemeen is weer helemaal terug van weg geweest. Is weer van deze tijd. Ik kan u als treinreiziger zeggen, op menig perron of tijdens treinreis wordt gebreid.

Maar nu terug naar het breicafe Wolletje. Tijdens zo’n ochtend worden er allerlei kwesties besproken, van kleine familieprobleempjes tot aan het goed uitziende voortuintje van de buren en zeker de perikelen van “Boer zoekt vrouw”. Op zich niet meer zo actueel, maar boer Geert is nog steeds samen met zijn Hetty. Zeker wordt er deze ochtend het juiste brei of haakpatroon uitvoerig tegen het licht gehouden. Met welke wol en pen het patroon wordt opgezet, maar ook de soort wol of garen die hiervoor gebruikt moet worden.Met bewondering heb ik zitten kijken naar een eenzijdige verlamde dame die rustig zat te breien aan een zogenaamde breiharp.
Uitvoerig werd verteld dat een breiharp geschikt is voor mensen met maar één functionele hand. De breiharp en het te maken breiwerk ligt gewoon op tafel of op je schoot, en kan met één hand worden bediend.

Breiharpen worden verkocht onder vele namen, zoals breiramen, breiringen en breiplanken. De meeste breiharpen worden gemaakt van plastic of hout. Je hebt ze in verschillende vormen en maten: Rond, recht of ovaal. De maten van de harpen bepalen de grootte van het breiwerk. Net zoals bij het breien op breipennen zijn er ook bij het breien op breiharpen verschillende steken mogelijk. In korte tijd maak je geweldige projecten met de breiharpen zoals een muts of sokken. Maar ook truien en poncho’s zijn eenvoudig te maken op de breiharp.

Onder het genot van een lekker bêkske koffie met un kuukske keuvelen en breien de dames er in de ochtend met grote precisie op los. Uw reporter was van te voren verteld dat er een hoog keuvel gehalte zou zijn, en dat is alleen maar te beamen. Mocht u denken het breicafe is voor een geselecteerd groepje dames het tegendeel is waar, er is altijd plaats voor nieuwe creatievelingen jong of oud.

Oproep; Heb je zelf een leuke hobby of ben je ergens door gepassioneerd en wil je daarover vertellen schroom niet om contact op te nemen met “MooiNisseroi.nl ”. En onze reporter komt graag bij je op de koffie.


Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl