Op de koffie bij ‘Aeroclub Nistelrode’.

Eén zijn met de elementen van de natuur, alles achter je laten en lekker zweven boven het aardse bestaan. Genieten van de rust en het wijdse uitzicht. Hoe zou het zijn om lekker te vliegen, zo vrij als een vogeltje - hoog boven in de lucht - met niets om je heen, als alleen de wind. Om hier antwoord op te krijgen ben ik aan de Vorstenbosscheweg op de koffie bij ‘Zweefvliegclub Aeroclub Nistelrode’.

De zweefvliegclub heeft een rijke historie, welke ver terug gaat naar de jaren 70, maar ook bekend staat om zijn gemoedelijke Brabantse sfeer. De mooie terras en ruime kantine worden door menig voorbijganger gebruikt voor het nuttigen van een lekker kopje koffie. Aeroclub Nistelrode is het enige openbare 'burger'-zweefvliegveld in heel Noord-Brabant. Alle andere zweefvliegvelden liggen namelijk op een militaire vliegbasis en zijn juist daardoor niet zomaar toegankelijk. De club beschikt over een grasbaan van ongeveer 1100 meter lang, waarop gestart en geland wordt.

Kennismakingsvlucht

Ben je enthousiast of gewoon nieuwsgierig hoe de wereld er van bovenaf uit ziet? Boek dan een kennismakingsvlucht. Voor een klein bedrag is het mogelijk de wereld van hoog niveau te bewonderen en dat is toch heel anders dan dat je gewend bent. Het is vooral genieten van de mooie vlucht en het wijdse uitzicht. Indien de omstandigheden het toestaan, zal op speciaal verzoek gevlogen worden over herkenbare plaatsen. Hierdoor krijg je een unieke en indrukwekkende vliegervaring mee, waar je later altijd met plezier aan zal terugdenken. Kwestie van telefonisch een afspraak maken of in de clubkantine een kennismakingsticket kopen.

Mag iedereen vliegen?
In feite mag iedereen van 14 jaar en ouder vliegen. Elke zweefvlieger of vliegster moet echter wel een medische sportkeuring ondergaan. De keuringseisen zijn zodanig dat iedereen die normaal gezond is, wordt goedgekeurd. Het dragen van een bril of het gebruik van contactlenzen is toegestaan mits daarmee een bepaalde gezichtsscherpte wordt bereikt. De zweefvliegkeuring is twee jaar geldig. Als de zweefvlieger 40 jaar of ouder is, moet hij of zij elk jaar een keuring ondergaan. Iedereen van 14 jaar mag solo vliegen en vanaf 16 jaar ook brevet halen. Dus je mag al eerder beginnen. Medische keuring is om de 5 jaar tot je 40ste, daarna om de twee jaar.

Wanneer wordt er gevlogen?
Vanaf begin maart tot en met eind oktober wordt in het weekend en dinsdagavond gevlogen. Eventueel - voor grote groepen passagiers - wordt soms ook op vrijdagavond gevlogen. Gedurende de wintermaanden wordt in de hangar en in de werkplaats gesleuteld aan de toestellen onder het toeziend oog van een erkend zweefvliegtechnicus. Ook het rijdend materieel krijgt dan een onderhoudsbeurt.

Zijn er verplichtingen?
Om het rollend materiaal, de gebouwen en de vliegtuigen elk seizoen in optimale conditie te houden zijn clubleden verplicht om in de winter een aantal uren te besteden aan onderhoud. Ondanks dat er hard gewerkt moet worden zijn dit gezellige dagen, waarbij iedereen weer veel leert over de gebruikte materialen.

Vroeger had het zweefvliegen bij de buitenwereld een elitaire uitstraling, maar die exclusiviteit is al jaren niet meer zo. Het ledenbestand bestaat tegenwoordig uit man of vrouw, jong en oud van student tot en met gepensioneerd. Met andere woorden iedereen is bij deze zweefvliegclub van harte welkom. Daarom; ben jij die positieve enthousiasteling die zijn vleugels wil uitslaan en op thermiek verder wil zweven dan ben je bij AeroClub Nistelrode van harte welkom.

Voor meer informatie www.acnistelrode.nl
Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl