Op de koffie bij Menzel’s boekenkast.

Menzel’s boekenkast; ik zie u denken. Staat er op de doorgaande weg van Menzel dan een grote boekenkast? Jawel, mijn nieuwsgierigheid was ook gewekt, toen ik het antiek uitziende meubelstuk na maanden nog steeds naast die dikke beuk zag staan. Ietwat verweerd dat wel, maar mijn belangstelling was toch gewekt. Na een kort, maar grondig onderzoek, bleek dat het kastje vol staat met boeken en tijdschriften. Maar dan ook echt goed vol, een soort van bibliotheek, maar dan in andere vorm.

Bij navraag werd mij verteld, dat het oude kastje al lange tijd in de weg stond. Ergens in de hoek van de schuur te verstoffen. Dan maar verkopen via internet zo was de gedachte, zou vast wel iemand een goed bod doen. Helaas dat was ijdele hoop die al snel vervloog. Zet daarbij de flinke stapel boeken en tijdschriften die in de loop der jaren zijn opgespaard en het idee van Menzel’s boekenkast werd geboren. Het is niet zo dat het idee ontstond uit economische oogpunt. Het is gewoon leuk om te doen, volgens de eigenaar.

Hoe werkt Menzel’s boekenkast.
In feite is het heel simpel. De kast staat gewoon langs de openbare weg en is voor iedereen vrij toegankelijk. Je pakt uit de kast een boek of tijdschrift naar keuze en zet - als je wilt - daar een ander boek of tijdschrift weer voor in de plaats. Je ruilt in feite het ene boek voor het andere boek. Makkelijker is het niet uit te leggen. Of je nu een spannende triller inwisselt voor een zoete doctorsroman maakt niet uit. Het genre van de boeken verandert wel steeds, het is maar net welk boek er opnieuw in de kast komt te staan. Telkens iets nieuws en voor elk wat wils. Lidmaatschap niet nodig, moeilijk online aanmelden overbodig, ook dat is er bij Menzel’s boekenkast evenmin bij. Kosteloos! Jawel, u leest het goed. En de boekenkast is 24 uur per dag 7 dagen in de week open.

Het enige wat u wordt gevraagd is een op- of aanmerking te schrijven in het schriftje.
In de korte tijd dat Menzel’s boekenkast er staat is er al een kleine kern van vaste klanten ontstaan. Met enige trots gaat het hier om de wat oudere lezers onder ons, die een voorliefde voor lezen hebben en de boekenkast daardoor zeer op prijs stellen.
Het is blijkbaar nog niemand opgevallen, maar op het kastje staat het woord ‘bibliotheek’ fout geschreven. Dat is volgens de bedenker met voorbedachte rade gedaan, om de nieuwsgierigheid op te wekken en de boekenkast te openen.


Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl