Publieksavond Sterrenwacht Halley

Sterrenwacht Halley is op vrijdagavond 18 januari voor publiek geopend. Het programma begint om 20 uur en duurt ongeveer twee uur.

De Maan en de sterrenhemel zijn alleen te zien als het niet bewolkt is.
De Maan, die nu in Eerste Kwartier staat, is nu het opvallendste hemelverschijnsel. De rechter helft is verlicht en is op zijn mooist. Met de telescopen zie we de bergen, zeeën, ravijnen en ‘ontelbare’ grote en kleine kraters, die door hun schaduwpartijen extra opvallend zijn. Rond 21.38 uur schuift de Maan met zijn donkere rand voor een zwakke ster in sterrenhemel Vissen die niet met het blote oog te zien is. Maar door een telescoop zien we de Maan heel langzaam de ster naderen en plotseling bedekken.
De reuzenplaneet Jupiter is in diameter tien maal groter dan de Aarde. Hij is eveneens indrukwekkend, zeker als je beseft dat in zijn dampkring talloze verschrikkelijk zware stormen voorkomen, die soms eeuwenlang doorwoeden. Door telescopen zien we die stormen en wolken als donkere banden. Ook sterrenbeelden en andere hemelobjecten krijgen bij heldere hemel aandacht.

In de publiekslezing komen allerlei sterrenkundige onderwerpen aan de orde. We blikken alvast vooruit op twee heldere kometen die in maart en het najaar worden verwacht. Heldere kometen zijn zeldzaam. In het digitale planetarium is een spectaculaire voorstelling over planeten, sterren en sterrenbeelden, en maak je een reisje naar het Internationale Ruimtestation ISS.

Entree sterrenwacht: 5 euro (kinderen tot en met 12 jaar: 3 euro).
Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl