50 jaar Ponyclub De Kleine Heemskinderen

NISTELRODE – Het dorp had al een rijvereniging, maar ponyruitertjes konden er nog nergens terecht. Daarom werd 50 jaar geleden ponyclub De Kleine Heemskinderen opgericht. Onder andere Frans van der Wielen richtte de ponyclub op. Zijn zoon Frank van der Wielen en kleindochter Iris van der Wielen zijn allebei lid geweest van de ponyclub. 

Van zijn 13de tot en met zijn 17de was Frank lid van ponyclub De Kleine Heemskinderen, samen met wel 60 andere rijdende leden. Met zijn pony reed hij dressuurwedstrijden en reed hij mee in het 8-tal. “We hadden toen vier 8-tallen. Op zondag ging je met z'n allen op concours, je reed er samen naartoe. Je vertrok ’s ochtends en je was blij als je aan het begin van de avond weer thuis was”, blikt Frank terug. “Je was daar met allemaal anderen van je leeftijd, je maakte onderling veel lol. Iedereen reed mee in een 8-tal of 4-tal en het concours werd afgesloten met een grote parade.” 

Dochter Iris was zes jaar toen ze met haar pony’tje Sylvie lid werd van De Kleine Heemskinderen en is met haar pony Banjer tot haar 18de lid geweest. Hoewel bij Frank al zijn broers ook paardreden, is Iris de enige van de kinderen die paardrijdt. “Ik heb het van huis uit meegekregen, van mijn vader en mijn opa”, zegt Iris. Iris reed ook dressuurwedstrijdjes en reed mee in het 6-tal van de ponyclub. “Maar het leukst vond ik de jaarlijkse buitenrit die we met de ponyclub en rijvereniging deden!” 

In de tijd dat Iris lid was van de ponyclub heeft Frank actief zijn steentje bijgedragen aan de vereniging, twee jaar als bestuurslid en vier jaar als voorzitter. “Ik wilde heel graag het échte clubgevoel weer terugkrijgen, de leden weer in het 4-tal of 6-tal mee laten rijden”, zegt Frank. “Maar dat was lastig, omdat het in de paardensport steeds meer om individuele prestaties is gaan draaien.” En de sport blijft aan het veranderen. “Je ziet bijna nergens meer Shetlanders meelopen in een wedstrijd, terwijl de ponyclub vroeger een 8-tal had met alleen maar Shetlanders.” 

Op zaterdag 10 november viert ponyclub De Kleine Heemskinderen haar 50-jarig bestaan met alle huidige en oud-leden van de vereniging aan de Koude Maas 1 in Nistelrode, waar sinds jaar en dag het clubterrein is. Wil jij je als oud-lid aanwezig zijn op de receptie van 15.00-17.00 uur? Meld je dan aan via dekleineheemskinderen@kpnmail.nl of bel na 18.30 uur met Dianne Gloudemans op 06 2036 8789. 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl