Knutselinstuif met een tas vol kunst

NISTELRODE - De tas waar ze de knutsels in verzamelen, had net zo goed van goud kunnen zijn. De kinderen die enthousiast deelnemen aan de knutselinstuif van de Eijnderic in Nistelrode, weten hun schatten steeds dicht in hun buurt. Afgelopen zaterdag hield de Eijnderic de jaarlijkse knutselinstuif waar veel kinderen uit Nistelrode, maar ook daarbuiten, naartoe kwamen. 

Clown
Eigenlijk kan ze niet kiezen. Ze maakte al een clown en een tovenaar. Het toverstafje ligt nog te drogen en zit niet in de tas. Nu komt er nog een vogel bij. En wat ze dan het mooiste vindt? “Ik denk de tovenaar want die kan op tafel”, verklaart ze weifelend. Om meteen toe te voegen: “Of toch de clown, want die hang ik op mijn kamer aan de muur.” Even later steekt ze het puntje van haar tong uit, in opperste concentratie om zo mooi mogelijk te knippen. 

Maatschappelijke stage
Janne en Janne zijn twee vriendinnen. Ze weten precies hoe leuk het is bij de knutselinstuif en brachten zusje Eef mee. Geroutineerd beginnen ze aan de rondgang langs de tafels, waar elke tafel en eigen thema heeft.

Elke tafel wordt beheerd door twee jongeren. Het zijn vooral meiden, maar de tafel van de vogel wordt beheerd door twee knullen: Tygo van 15 en Merijn van 13 (“bijna veertien hoor”). Ze zitten in 4 VWO van het TBL in Oss en dit is hun maatschappelijke stage. Enthousiast vertelt Tygo dat hij dol is om met zijn neefjes en nichtjes te knutselen, maar zich te oud vindt om het zelf te doen. “Maar vandaag vind ik het hartstikke leuk om met de kinderen mooie vogels te maken,” zegt hij tussendoor. Want de klant is koning en als een verlegen meisje niet de schaar durft te pakken, neemt hij galant het knipwerk over. 

Toverstaf
Floor en Nicole zijn klasgenoten van Tygo en de baas van de toverstafjes. Het enthousiasme spat ervan af als de kinderen de kleur van een rietje mogen uitzoeken. Het is de basis van een toverstaf met sterretjes en sliertjes en past prachtig bij de tovenaar die elders wordt gemaakt. “Geweldig! Ik ben dol op knutselen!” Floor vertelt enthousiast hoe ze zelf veel tekent en het vak beeldende kunst volgt. Vandaag met kinderen mooie toverstafjes maken, vindt ze prachtig. Voor Nicole is het precies andersom: “Ik vind kinderen geweldig. Spontaan, willen altijd wel meedoen. En vandaag knutselen is leuk, maar het allerleukste is toch omdat het met kinderen is.” 

De knutselinstuif van de Eijnderic is elk jaar op de laatste zaterdag van januari in de ruimte van de Eijnderic in het gebouw van Kanz aan het Maxend in Nistelrode.

Klik hier voor meer foto's

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl