Lezing: De kracht van het samen doen

HEESWIJK-DINTHER - Samen doen is het antwoord op de oprukkende individualisering. Mensen nemen zelf het initiatief en zorgen samen voor een goede leefomgeving en eigen voorzieningen. Koning Willem-Alexander verwees ernaar in zijn kerstboodschap en is in 2018 zelfs op werkbezoek geweest in het dorp Esbeek. De coöperatie Esbeek is HET voorbeeld van die nieuwe aanpak door de eigen inwoners van een dorp. De oude coöperatie blijkt daarbij de meest geschikte organisatie, in een nieuwe eigentijdse aanpak.

Op dinsdag 12 februari spreekt de voorzitter van de coöperatie Piet Verhoeven in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther over 'De kracht van Samen Doen'. Hij geeft in zijn lezing voorbeelden van hoe je als dorpsbewoners zelf aan het roer staat: ‘Esbeek regelt het zelf’.

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. De entree bedraagt €10,- inclusief koffie/thee in de pauze.
Kaarten verkrijgbaar via een mail naar: berne-anders@abdijvanberne.nl

Dorpscoöperatie Esbeek
Daar waar de overheid zich steeds verder terugtrekt nemen de lokale dorpsbewoners zelf het heft in handen om de voorzieningen in hun dorp op peil te houden. Nederland kent veel initiatieven die van onderop vorm krijgen. Ze worden vaak voor en door inwoners opgezet voor de lange termijn. De initiatieven starten veelal vanuit enthousiasme, maar zijn niet vrijblijvend en worden creatief en vakkundig aangepakt. Voorbeelden zijn energiecoöperaties en dorps- en buurtvoorzieningen in eigen beheer. 

De koning wilde zich tijdens een werkbezoek op een informele manier laten informeren over deze succesvolle burgerinitiatieven in de dorpskernen. In Esbeek werd Koning Willem-Alexander ontvangen in de voormalige kerk, die wordt verbouwd tot een Samenwijscentrum: basisonderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal onder één dak. Het initiatief hiertoe kwam van coöperatie Esbeek.

Het naast de kerk gelegen café Schuttershof dreigde in 2007 als laatste café in het dorp te sluiten. Maar de inwoners staken er een stokje voor. Samen kochten ze het pand door uitgifte van aandelen. Het café wordt nu beheerd door vrijwilligers en is weer de centrale ontmoetingsplek in Esbeek.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl