Lezing over 'Venijn in het Klein'

HEESWIJK-DINTHER - De oud-leraar van het Zwijsen-college Pieter van Breugel geeft op 11 maart een lezing over de wonderlijke wereld van de insecten. Hij kijkt naar deze kleine wereld waarin de wonderlijkste details aanwezig zijn op micro-formaat. De natuur om ons heen is voor mensen een wonderlijke en onbegrijpelijke wereld. Deze lezing is de eerste van een tweeluik over het kleine en het grote van de natuur. Op 3 juni spreekt prof. Heino Falcke over het grote heelal. Beide uitersten zijn een deel van onze 'mensen'-wereld. 

Pieter van Breugel maakt ons bewust van het leven dat zich bij insecten afspeelt. Het kan respect oproepen als we ons realiseren hoe knap en doordacht de samenhang tussen die insecten in elkaar steekt. Soms lijkt niets menselijks hen vreemd. De titel “Venijn in het Klein” geeft al aan dat het er niet alleen zachtzinnig aan toegaat.

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt €10,- inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten verkrijgbaar via: berne-anders@abdijvanberne.nl 

Pieter van Breugel
Pieter van Breugel, voormalig docent Scheikunde en algemene natuurwetenschappen op het Zwijsen College te Veghel, is de Nederlandse expert op gebied van insectenhotels. Hij schreef een boek dat handelt over de insecten die graag gebruik maken van aangeboden nesthulp, de zogenaamde bijenhotels.  

Het boek 'Gasten van bijenhotels' bevat bijna 1800 foto's, vrijwel allemaal gemaakt door de auteur. Het boek schreef hij in de overtuiging dat het noodzakelijk is om het publiek kennis te laten nemen van de verbazingwekkende, maar bedreigde, biodiversiteit in Nederland.

Fotografie bleek een prachtige manier om insecten in hun doen en laten te volgen. Dat bood ook al snel de mogelijkheid om lezingen over de ervaringen met insecten te geven. Daarin kan hij de niet zelden zeer intrigerende en inspirerende levenscycli van insecten voor het publiek toelichten.

Insecten
Insecten hebben geen mimiek en kunnen al zeker niet knipogen. Het zijn dieren met een starende blik. Ze doen er niets  aan om een vertrouwensband op te bouwen. Ze kennen ook weinig van onze emoties, hoewel angst, agressie  en woede in enkele gevallen zichtbaar kunnen worden.

Insecten hebben ook geen kosmisch bewustzijn. Ze leven hun korte leventje van dag tot dag zoals het komt. Maar ze kunnen bij ons wel een gevoel van verdieping en respect oproepen als we ons realiseren hoe ongelooflijk knap en doordacht de samenhang tussen al die wezentjes in elkaar steekt.

De lezing gaat dus niet alleen over de bloemetjes en de bijtjes…. ook over eten en gegeten worden, over intrigerende, grappige en ontroerende beelden, die met de kennis van Pieter van Breugel meer inzicht geven in  het geheime leven en gedrag van insecten.

Het wordt een avond microkosmos om je te verbazen! 

Tweeluik
Het tweede deel is op maandag 3 juni. Dan komt Heino Falcke, hoogleraar astrofysica en tevens lekenpredikant die ons meeneemt op een magische reis door de onmetelijk grote ruimte van het heelal. De vragen over het ontstaan van en dat wat er gebeurt in de ruimte, lijken onbegrijpelijk. Hoe kunnen wij hier tegen aan kijken?

Voor Heino Falcke is ook de verbondenheid tussen wetenschap en geloof voor hem een inspiratiebron. Op welke manier gaat hij om met zijn werk en zijn overtuiging als hij kijkt naar het grote geheel van de schepping en naar de plek van God en de mens.

Er is een mogelijkheid om een combinatiekaart aan te schaffen voor de beide lezingen van Pieter van Breugel en die van Heino Falcke op 3 juni.

De kosten van een combinatiekaart bedragen €15,-.  

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl