Uit het depot - in de spotlights!

HEESWIJK-DINTHER - In 2019 belichten we iedere maand een bijzonder item uit het depot. Dit doen we zowel in het kasteel als online.

Deze maand: Een grote groep mensen in laatmiddeleeuwse dracht bij een boom, geestelijken en adellijke heren, in de achtergrond een stoet mensen…. Welke gebeurtenis zien we op deze spannende prent? De ketting van de centrale jongeman is een belangrijke aanwijzing: het is de keten van de soeverein van de Orde van het Gulden Vlies. Daarmee is de jongeman te identificeren als Filips de Schone (1478-1506). Onder de boom op de markt van Sint-Niklaas zweert hij, met zijn hand op een evangelieboek, om als heer van het land van Waas de rechten van de Wase bevolking te eerbiedigen. Een bijzondere gebeurtenis, die plaatsvond op 7 juni 1497. 

Dat deze prachtige prent in het depot ligt van Kasteel Heeswijk is geen toeval: Baron André van den Bogaerde, vanaf 1835 eigenaar van Kasteel Heeswijk, publiceerde in 1825 een driedelige reeks over Het district St. Nicolaas, voorheen Land van Waas. Hij dook hiervoor uitgebreid in de geschiedenis van deze regio in Oost-Vlaanderen. Meerdere bronnen die hij voor zijn boeken gebruikte, worden nu nog in het depot van het kasteel bewaard. Deze prent komt terug in het eerste boek uit de reeks, als André een schilderij beschrijft uit 1739 dat in het stadhuis van St. Niklaas hing. Dit schilderij, van de hand van Egidius Joseph Smeyers, verbeeldde dezelfde gebeurtenis en diende als voorbeeld voor de prent. Het moge duidelijk zijn: ook de stukken uit het depot hebben mooie verhalen te vertellen!

Kasteel Heeswijk  
Kasteel 4    
5473 VA Heeswijk-Dinther
0413-292024, info@kasteelheeswijk.com

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl