Sterrenwacht Halley open tijdens Mercuriusovergang

HEESCH - Op maandag 11 november doet zich een weinig voorkomend hemelverschijnsel voor: de overgang van de kleine planeet Mercurius over de zon. Vanaf de aarde zien wij Mercurius als een nietig zwart stipje voor de zon langs schuiven. Dat gebeurt niet vaak. De vorige keer dat we dit fenomeen vanuit ons land konden waarnemen, was in mei 2016. 

Mercurius is met zijn diameter van bijna 5.000 kilometer de kleinste planeet, en van alle planeten staat hij het dichtst bij de zon. Hij doet er 88 dagen over om één omloop om de zon te maken, maar meestal gaat hij niet precies tussen de aarde en zon door. Een heel enkele keer doet hij dat wel, en dan is er sprake van een Mercuriusovergang. Per eeuw zijn er 13 of 14 Mercuriusovergangen.  

De Mercuriusovergang van 11 november begint om 13.35 uur en eindigt om 19.04 uur, maar dat einde zien we niet; de zon en de planeet gaan al om 16.55 uur onder. Urenlang beweegt Mercurius heel traag van de linkerzonnerand naar de rechterrand. Maar dat zal niet met het blote oog en een eclipsbril zichtbaar zijn, want daarvoor is Mercurius te klein.

Sterrenwacht Halley is voor belangstellenden van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Met speciale telescopen, voorzien van goede zonnefilters, kan iedereen veilig naar de zon kijken, met de kleine Mercurius op de voorgrond. Het moet wel onbewolkt zijn om dit bijzonder fenomeen te kunnen zien.

De entree is kosteloos. 

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 454999. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl