Column Erina: Vlaggen

Deze zomer ga ik naar Kroatië op vakantie. Het is mijn favoriete land. Niet vanwege de zon of het snorkelen, maar vanwege de vlag. Ik ben dol op vlaggen, en internationaal gezien vooral op die van Kroatië. Ik vind hun vlag de vrolijkste die je bij het voetballen kunt zien. En bij de Olympische Spelen trouwens ook. Wat mij betreft is de Kroatische vlag een combinatie van een Nederlander die eigenlijk Brabander is. Want ja, ik zou toch denken dat de vrolijke rood-witte blokken al langer van Brabant zijn, dan dat Kroatië ze heeft. 

Vorige week las ik een handgeschreven aankondiging dat Bernheze al 25 jaar bestaat. Er is een feestje op 19 mei, en ik werd uitgenodigd. Net als iedereen anders ook, trouwens. Ik verheug me op met z’n allen sporten, muziek maken, kunstig en gezellig zijn. Ik heb die dag nu al in mijn agenda volgetekend met slingers en ballonnen. Want de burgemeester schreef de uitnodiging persoonlijk zelf. Ze haalde herinneringen op over 1994, toen er een gemeente ontstond waar niemand om had gevraagd. En hoe we stroef begonnen en nu toch samen er iets moois van hebben gemaakt. 

Het deed me denken aan het journaal dat ik even eerder op tv had gezien. Daar had een groepje Achterhoekers een nieuw idee bedacht. Want de Achterhoek zit niet te wachten om onderdeel van Gelderland te zijn. Dus willen ze al helemaal geen Gelderse vlag die niemand kent. Ze wilden hun eigen vlag en maakten die ook. Je kunt hem intussen kopen of krijgen: een Achterhoekse vlag die bestaat uit groene vlakken met groene vlakken en witte strepen. Trots showden ze hem. Blij vertelden ze hoe eigen hun eigen vlag in zo korte tijd was geworden. 

En daarom moest ik dus aan ons Bernhezer feestje denken. Wij hebben niet alleen de gezelligste vlag van Nederland, met onze rood-witte blokken. We hebben ook nog een eigen vlag. Een Bernhezer vlag die voor het gemeentehuis parmantig de wacht houdt, naast de Brabantse tweekleur. Zij aan zij staan ze in weer en wind en houden allebei in rood met wit de eer van onze gemeente hoog. Afgelopen weekend heb ik eens rondgefietst. Maar nergens zag ik de Bernhezer vlag. En daar werd ik behoorlijk verdrietig van. Want kijk, ik wil best de Nederlandse, of nog liever de Brabantse vlag in mijn voortuin planten. Maar wat zou nou nóg mooier zijn, als ik op 19 mei in plaats van drie pilsjes, een vlag van de gemeente zou krijgen?: Vlageen

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl