Column Erina: Ongekamd

Thuiswerken is een vak apart. Ik begin het een beetje onder de knie te krijgen, maar blijf het lastig vinden. Nadat mijn baas zei dat iedereen thuis moest blijven, heeft hij bij alle collega’s een beeldscherm en een koptelefoon laten bezorgen. Ik had al een laptop, en dat alles samen maakt een volwaardige werkplek. Ik heb hem aan mijn keukentafel. Een beetje aan de zijkant, zodat de soep er niet op spettert. En een beetje uit het zicht, zodat niet alle huisgenoten menen dat ze hem ook mogen gebruiken. 

Het begint te wennen, maar nog niet altijd. Soms gaat er iets mis, en bijna altijd als ik naar het toilet moet. Ik ben zo gewend om dan gewoon op te staan, dat ik steevast vergeet dat mijn hoofd vastzit aan de apparaten. Het snoer tussen koptelefoon en laptop is nét te kort. Het geeft een raar gevoel als je hoofd niet mee wil opstaan en de laptop door de lucht slingert. Intussen heb ik een oud vloerkleed van zolder gehaald. Het klettert wat minder hard dan op de stenen vloer, waar het ding eerst belandde. 

Ook de kat moet wennen. Als ik tegenover mijn laptop zit te praten, geconcentreerd op wat de anderen zeggen, komt hij graag eens kijken. Vorige week hadden we afdelingsoverleg. Net op het moment dat mijn baas een betoog hield, kwam de kat langs. Voorzichtig zette hij een pootje op mijn toetsenbord. En voordat ik hem verder kon tegenhouden, draaide hij om mij een kopje te geven. Zijn achterkant stond voor de camera. Het afdelingsoverleg werd vervroegd afgesloten. De collega’s waren niet meer voor rede vatbaar. 

Maar het meest genant was nog vorige maandag. Om half negen heb ik mijn eerste overleg. Het is elke maandag, ik ben eraan gewend en kom zelden nog te laat. Maar nu het overleg per skype gehouden wordt, kan ik heerlijk uitslapen. Ik rol rond achten mijn bed uit. Maak mijn eigen koffie, slof naar de keukentafel, en zet de laptop aan. Alles is onder controle als ik me als eerste aanmeld. Ik neem nog een slok koffie en wacht geduldig tot de anderen arriveren. Ondertussen broed ik op een mooi welkom. Het was mooi weer. Het wordt mooi weer. Maar welkom is niet nodig. Skype betekent niet alleen je eigen keukentafel. Skype betekent ook betrapt worden op een ongewassen gezicht en een ongekamd kapsel.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl